Η επίδραση της αερόβιας άσκησης ως μέσου αποκατάστασης σε ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3289897 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Εξειδίκευση «Φυσική Αποκατάσταση: Χειροθεραπεία»
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γεωργίου Ρένος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της αερόβιας άσκησης ως μέσου αποκατάστασης σε ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της αερόβιας άσκησης ως μέσου αποκατάστασης σε ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Περίληψη:
Εισαγωγή. Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) προκαλείται όταν η αιματική ροή σε μια περιοχή του εγκεφάλου μειώνεται ή διακόπτεται λόγω ισχαιμίας ή αιμορραγίας στον εγκεφαλικό ιστό. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κινητικές, αισθητηριακές και γνωσιακές διαταραχές που επιφέρουν τις περισσότερες φορές ημιπληγία ή και μόνιμη αναπηρία. Η ένταξη του ασθενούς σε πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολύ σημαντική για τη θετική έκβαση του ΑΕΕ. Στόχος της αποκατάστασης είναι η βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες και κυρίως η βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Στο πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνονται και πρωτόκολλα άσκησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση, άσκηση με αντιστάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την επίδραση της αερόβιας άσκησης σε ασθενείς μετά από ΑΕΕ, όσον αφορά τη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Μεθοδολογία. Μέσω αξιοποίησης διαφορετικών ηλεκτρονικών βάσεων επιστημονικών δημοσιεύσεων (Pubmed, Cochrane Library, Google Scholar), αναζητήθηκαν οι σχετικές μελέτες και στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν 14 τυχαιοποιημένες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας (2012-2022).
Αποτελέσματα. Στο σύνολο των μελετών που συμπεριλήφθηκαν συμμετείχαν 1,104 επιβιώσαντες ενήλικες (άνδρες-γυναίκες, ηλικίας 18-70 ετών) μετά από ΑΕΕ, οι οποίοι ακολούθησαν συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης (ομάδα παρέμβασης - ομάδα ελέγχου). Οι μελέτες αυτές ανέδειξαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης σε λειτουργικές παραμέτρους ασθενών μετά από ΑΕΕ. Συγκεκριμένα, τα πρωτόκολλα αερόβιας άσκησης που έχουν χρονική διάρκεια 4 εβδομάδες έως και 24 εβδομάδες (6 μήνες), με συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30΄-50΄ λεπτά, κυρίως χαμηλής έως μέτριας έντασης (40%-70% ΚΣ Εφεδρείας) και σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλής (70%-80% ΚΣ Εφεδρείας), είναι περισσότερο εφαρμόσιμα και πιο αποτελεσματικά στην αποκατάσταση ασθενών μετά από ΑΕΕ.
Συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ανέδειξαν σημαντική βελτίωση στη διάρκεια και την ταχύτητα βάδισης, στην κινητικότητα, στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα και στην ισορροπία. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης των ασθενών και αυξημένη διάθεση για ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινότητά τους. Συνολικά, αναδείχθηκε η θετική επίδραση της αερόβιας άσκησης στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών μετά από ΑΕΕ. Μελλοντικές έρευνες εστιασμένες στη σύγκριση διαφορετικών πρωτοκόλλων αερόβιας άσκησης, όσον αφορά τη συχνότητα, ένταση και διάρκειά τους, θα μπορούσαν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της αερόβιας άσκησης που είναι πιο αποτελεσματικά στην αποκατάσταση ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΑΕΕ, Θεραπευτική άσκηση, Αερόβια άσκηση, Λειτουργική ικανότητα, Ποιότητα ζωής.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
55
ΡΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - Copy.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο