COVID-19 και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3292972 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-14
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παύλου Μαρία Υακίνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Γαλάνης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Καλοκαιρινού Αθηνά, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Καϊτελίδου Δάφνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
COVID-19 και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
COVID-19 και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι πανδημίες έχουν σημαντική επίδραση στο γενικό πληθυσμό και διαταράσσουν την σωματική υγεία και ψυχική ευημερία των ανθρώπων. Η ανθρωπότητα από το τέλος του 2019 έχει έρθει αντιμέτωπη με μια νέα πανδημία αυτή του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τις κοινωνίες πολλών χωρών, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων και η ανάδειξη παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχικής υγείας.
Μέθοδος: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, βασίστηκε στην ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και ερευνητικών δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και ScienceDirect, καθώς και από σελίδες εθνικών και διεθνών οργανισμών όπως ο WHO, ο ΕΟΔΥ και ο CDC. Τα επιστημονικά άρθρα και οι δημοσιεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της τελευταίας 5ετίας.
Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση, 23 μελέτες κρίθηκαν κατάλληλες για εισαγωγή στη συστηματική ανασκόπηση. Οι μελέτες αυτές διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Ιαπωνία, η Σουηδία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Ελλάδα, η Σιγκαπούρη, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Παιδιά, έφηβοι, νεαροί ενήλικες, ηλικιωμένοι, άτομα που νόσησαν απο COVID-19, επαγγελματίες υγείας, φοιτητές και μαθητές ήταν οι πληθυσμιακές ομάδες που παρακολουθήθηκαν στις μελέτες αυτές. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στις ομάδες αυτές φάνηκε να είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχικής υγείας όπως άγχος, στρες, φόβος, διαταραχές του ύπνου, καταθλιπτικά συμπτώματα, τάσεις αυτοκτονίας, ιδεοψυχαναγκασμός, μετατραυματικό στρες, επαγγελματική εξουθένωση και υποτροπή ψυχικών νοσημάτων.
Συμπεράσματα: Σημαντική είναι η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες λόγω της πανδημίας του COVID-19. Αναδείχθηκαν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ψυχική υγεία των ομάδων αυτών και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιασμό πολιτικών υγείας και κατάλληλων παρεμβάσεων και δράσεων, ώστε να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μελλοντικές προκλήσεις, όπως αυτή της πανδημίας COVID-19.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
COVID-19, Καραντίνα, Ψυχική υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
89
Διπλωματική Παύλου Μαρία Υακίνθη.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο