Οι μακροπρόθεσμες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στο σχολικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3294661 59 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-11
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αποστολίδου Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπακοπούλου Αθανασία, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π ΕΚΠΑ (Επιβλέπουσσα Καθηγήτρια)
Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Ντρίνια Χαρίκλεια, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι μακροπρόθεσμες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στο σχολικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι μακροπρόθεσμες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στο σχολικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η πανδημία του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 και στην Ελλάδα το 2020 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μεταξύ των οποίων ήταν η τηλεκπαίδευση. Στην Ελλάδα για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης λειτουργούσαν εξ αποστάσεως, μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της τηλεκπαίδευσης, τις δυσκολίες της και τις επιπτώσεις στους μαθητές. Στα πλαίσια της εργασίας διεξήχθη ποσοτική έρευνα με σκοπό να διερευνηθούν κυρίως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας Covid 19 στον ψυχολογικό και κοινωνικό τομέα όσον αφορά το σχολικό περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δύο δομημένων διαδικτυακών ερωτηματολογίων στα οποία συμμετείχαν 80 μαθητές Δημοτικού σχολείου και 80 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα δεδομένα της έρευνας επεξεργάστηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα βασικά προβλήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για τους μαθητές ήταν το περιβάλλον εργασίας τους, το οποίο ήταν ακατάλληλο και θορυβώδες. Οι μαθητές εξέφρασαν την άποψη ότι προτιμούν την δια ζώσης διδασκαλία και ανέφεραν δυσκολίες επικοινωνίας στην τηλεκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού περνούσαν πολλές ώρες στην οθόνη, αλλά και με τους γονείς τους. Οι εκπαιδευτικοί διέγνωσαν άγχος στους μαθητές και στους ίδιους κατά την περίοδο της καραντίνας ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι οι μαθητές είχαν δυσκολίες συγκέντρωσης στο εξ αποστάσεως μάθημα. Επιπλέον, εξέφρασαν την άποψη ότι η αποχή από τις τάξεις είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σχολικών δεξιοτήτων στους μαθητές. Σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και τη συμμετοχή, οι μαθητές φάνηκε ότι επανήλθαν σε καλό βαθμό μετά το τέλος της τηλεκπαίδευσης, αλλά υστερούν σε κάποιο βαθμό στο μαθησιακό κομμάτι. Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν ήταν αποτελεσματική, και υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κορονοϊός, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.