Πρόληψη και προαγωγή υγείας: καρκίνος του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3298379 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χάνου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μήγκου Μαγδαλινή, Επιμελήτρια Β, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζαγουρή Φλώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόληψη και προαγωγή υγείας: καρκίνος του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόληψη και προαγωγή υγείας: καρκίνος του μαστού
Περίληψη:
Ο καρκίνος του μαστού είναι η ανάπτυξη κακοήθους όγκου στη περιοχή του μαστού και ανιχνεύεται με τη μέθοδο της μαστογραφίας. Αποτελεί μια από τις πλέον συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε γυναικείο πληθυσμό. Μεταξύ των Ευρωπαίων γυναικών αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας 40-49 ετών.
Η πρόληψη αποτελεί την κινητήριο δύναμη, ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, αφού είναι ο συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα. Με την πρόληψη, τη σωστή και συνεχή ενημέρωση επιτυγχάνουμε την έγκαιρη διάγνωση και συνεπώς την δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου.
Η πρόληψη και η θεραπεία είναι δύο κομμάτια της ιατρικής, όπου υπάρχει πλήρης αλληλεξάρτηση. Όταν υφίσταται η πρόληψη, τότε περιορίζεται και η ανάγκη για θεραπεία.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τις δράσεις προώθησης, πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει προτεραιότητα στις προληπτικές ενέργειες για τη φροντίδα των χρόνιων παθήσεων, τονίζοντας ότι είναι δυνατή η πρόληψη των περισσότερων από αυτές και ότι, ως εκ τούτου, όλες οι αλληλεπιδράσεις με την υγεία πρέπει να την περιλαμβάνουν.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι υψίστης σημασίας, διότι μπορούμε να εφαρμόσουμε, σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα και κλινικές μελέτες, μεθόδους ώστε να επιτύχουμε την αντιμετώπιση της νόσου.
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η περιγραφή βασικών σημείων του καρκίνου του μαστού (ορισμός, αίτια, κλινική εικόνα, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη-προαγωγή υγείας), επιδημιολογικών δεδομένων και κλινικών μελετών. Από την αναδρομική εξέταση της βιβλιογραφίας συμπεραίνεται ότι, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ένας καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη αντιμετώπισή του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, Πρόληψη, Θεραπείες, Κλινικές μελέτες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (pdf).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.