Τα ζώα στο έργο του Joseph Beuys

Διπλωματική Εργασία uoadl:3300595 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηθική Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευζωία των Ζώων
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-14
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ταγάρα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Αραμπατζής, Μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής), ΕΚΠΑ Τμήμα Φιλοσοφίας, Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Μέλος ΔΕΠ (Αναπληρωτής Καθηγητής),
ΕΚΠΑ Τμήμα Φιλοσοφίας, Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο,
Ευζωία» Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
 Μιχαήλ Μαντζανάς, Μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής), Ανώτατη Εκκλησιαστική
Ακαδημία, Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» Τμήματος
Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα ζώα στο έργο του Joseph Beuys
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα ζώα στο έργο του Joseph Beuys
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τα άλλα ζώα, στο έργο του Joseph Beuys. Ο Beuys θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, παραγωγικότερους, αμφιλεγόμενους αλλά και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Τόσο το έργο, όσο το προσωπικό του αφήγημα αλλά και η στάση ζωής του, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Beuys πίστευε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στην κοινωνία και αναζητούσε την αλήθεια στα στοιχειώδη της ύπαρξης του ανθρώπου στη φύση και σε αυτά που ο Berger αναφέρει ως «τον πρώτο κύκλο γύρω από τον άνθρωπο», δηλαδή τα άλλα ζώα. Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας αποτυπώνετε το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και οι πνευματικές και φιλοσοφικές εξελίξεις που συνέβαλαν στην εξέλιξη και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης και της θέσης των άλλων ζώων στη ζωή του ανθρώπου. Στη συνέχεια επιχειρείται, στο πλαίσιο του δυνατού η σκιαγράφηση της πολύπλευρης προσωπικότητας, του Beuys που δεν δίστασε να επαναφηγηθεί και να επαναχαράξει ακόμα και την ίδια του τη ζωή, ερχόμενος σε κόντρα με το κοινωνικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό κατεστημένο της εποχής του, ανοίγοντας νέους πρωτοποριακούς δρόμους έκφρασης, επικοινωνίας και ζωής. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζετε η διαχρονική εξέλιξη της σχέση των ανθρώπων με τα άλλα ζώα.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται και εξετάζονται τα κυριότερα εικαστικά έργα και οι δράσεις του Joseph Beuys που εμπλέκουν μεταφορικά ή και κυριολεκτικά πέραν από τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα. Ταυτόχρονα επιχειρείτε μια ανάγνωση ενδεικτικών έργων και δράσεων του, με σκοπό την κατανόηση της δράση και του έργου του δασκάλου, φιλόσοφου και καλλιτέχνη, έργο το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό και την επαναπροσέγγιση του άλλου τόσο στα εικαστικά έργα όσο και στα πλαίσια των ανθρώπινων κοινωνιών. Στην εργασία προσεγγίζετε ι ο ρόλος που έπαιξε με τη στάση ζωής και το έργο του στην αφύπνιση των δυτικών κοινωνιών και την ενεργοποίηση τους προς ένα νέο ολιστικό και συμπεριληπτικό μοντέλο ζωής για τη φύση τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα. Ευτυχής συγκυρία, και ίσως μια κάποια συμβολή με αυτή τη διπλωματική εργασία αποτέλεσε το γεγονός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Joseph Beuys το 2021 γεγονός που εορτάστηκε με τιμές και αφιερώματα σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθούν ο επίλογος και τα συμπεράσματα και τέλος η εργασία ολοκληρώνεται με ένα παράρτημα, στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του καλλιτέχνη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Joseph Beuys, ζώα, μεταμοντερνισμός, περιβάλλον, λαγός, ελάφι, κύκνος, κογιότ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
64
ΔιπλωματικήΤαγάρα Ιωάννα Τα Ζώα στο έργο του Joseph Beuys.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο