Η αξιοποίηση των ιστορικών πηγών στο μάθημα της ιστορίας: Επιστημολογικές αντιλήψεις και διδακτικές πρακτικές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3300934 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία Ανθρωπιστικών Αντικειμένων και Εκπαιδευτική Αξιολόγηση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πετράκου Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Μαμούρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Φρυδάκη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξιοποίηση των ιστορικών πηγών στο μάθημα της ιστορίας: Επιστημολογικές αντιλήψεις και διδακτικές πρακτικές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξιοποίηση των ιστορικών πηγών στο μάθημα της ιστορίας: Επιστημολογικές αντιλήψεις και διδακτικές πρακτικές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία διερευνήσαμε τις αντιλήψεις και τις διδακτικές πρακτικές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με την αξιοποίηση των ιστορικών πηγών. Συγκεκριμένα, διερευνήσαμε τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τη φύση της ιστορικής γνώσης και τους σκοπούς διδασκαλίας της ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τα διάφορα είδη πηγών καθώς και τον βαθμό στον οποίο φαίνεται να συγκλίνουν ή να αποκλίνουν οι αντιλήψεις τους με τις διδακτικές τους πρακτικές. Χρησιμοποιήσαμε την ποιοτική προσέγγιση και συγκεκριμένα τον τύπο της μελέτης περίπτωσης. Συγκεντρώσαμε δεδομένα μέσα από συστηματικές παρατηρήσεις διδασκαλιών, σημειώσεις πεδίου και προσωπικές συνεντεύξεις με τους εκπαιδευτικούς. Φάνηκε ότι και οι δύο εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην έρευνά μας συνειδητοποιούν την ερμηνευτική φύση της ιστορικής γνώσης και ότι θέτουν ανάλογους σκοπούς διδασκαλίας, όπως η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών και η υιοθέτηση διαφορετικών οπτικών. Ως βασικά κριτήρια επιλογής των ιστορικών πηγών, θέτουν την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, τη διαθεσιμότητα της πηγής και τη συνάφεια της πηγής με την εκάστοτε ενότητα του σχολικού εγχειριδίου. Φάνηκε, ακόμα, να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις σπουδές των εκπαιδευτικών και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τις πηγές στη διδασκαλία τους, δίνοντας αντίστοιχα έμφαση στις οπτικές ή τις γραπτές πηγές. Η απουσία του σχολικού εγχειριδίου στις διδασκαλίες που παρακολουθήσαμε και το φιλικό μαθησιακό κλίμα που έχουν καλλιεργήσει οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους, βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις αντιλήψεις και τις διδακτικές τους επιδιώξεις. Ωστόσο, άλλες αναντιστοιχίες μεταξύ αντιλήψεων και πρακτικών, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι, ενδεχομένως, οι εκπαιδευτικοί της έρευνάς μας, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν γνωρίζουν πώς να επεξεργαστούν τις πηγές με τρόπο επιστημονικά κατάλληλο ή πώς να αξιοποιήσουν πλήρως και γόνιμα τον διάλογο στην τάξη, ώστε να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
αντιλήψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διδακτικές πρακτικές εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιστορικές πηγές, διδασκαλία ιστορίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
147
Petrakou_diplomatiki.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο