Πρόταση για τη Διδασκαλία Χημικών Εννοιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσω Επιστημονικής Αρθρογραφίας σε Εφημερίδες

Διπλωματική Εργασία uoadl:3301150 47 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-16
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Φωτιάδου Κατερίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταμπάκη-Χατζηπαναγιώτη Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ,
Μεθενίτης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,
Κουκά Άννα, Δρ. Εκπαιδευτικός, Συνεργάτιδα Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρόταση για τη Διδασκαλία Χημικών Εννοιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσω Επιστημονικής Αρθρογραφίας σε Εφημερίδες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρόταση για τη Διδασκαλία Χημικών Εννοιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσω Επιστημονικής Αρθρογραφίας σε Εφημερίδες
Περίληψη:
Βιβλιογραφικές μελέτες έχουν επισημάνει την αρνητική στάση των μαθητών απέναντι στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών και ιδιαίτερα στο μάθημα της Χημείας. Η πολυπλοκότητα της Χημείας, η συμβολική γλώσσα της, η αυστηρή ορολογία και οι αφηρημένες έννοιες είναι ορισμένα στοιχεία που την καθιστούν μη ελκυστική στις προτιμήσεις των μαθητών. Αντίθετα, ένας από τους παράγοντες που κάνουν ένα μάθημα προσιτό στο μαθητικό κοινό είναι η σύνδεσή του με την καθημερινότητα. Όταν οι μαθητές γνωρίζουν για ποιο λόγο διδάσκονται τη Χημεία στο σχολείο τότε αυξάνεται η ενεργός συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία άρα και ο βαθμός κατανόησης των χημικών εννοιών. Η κατανόηση στη μάθηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την εύρεση νοήματος στο προς διδασκαλία αντικείμενο.

Η παρούσα πρόταση για χρήση εκλαϊκευμένης επιστημονικής αρθρογραφίας σε εφημερίδες κατά τη διδασκαλία της Χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θέτει δύο σημαντικούς στόχους. Αφενός, στοχεύει στη σύνδεση της διδακτέας ύλης με σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και καθημερινά ζητήματα. Έτσι, προσδίδει στη διδασκαλία των χημικών εννοιών μία διαθεματική διάσταση προδιαθέτοντας θετικά τους μαθητές. Αφετέρου, αποσκοπεί στην καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και στη μύηση των μαθητών στον επιστημονικό γραμματισμό.
Η χρήση άρθρων του Τύπου στις μαθητικές αίθουσες είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού όμως δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές για εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στο μάθημα της Χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στην παρούσα Εργασία αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής εφημερίδων και άρθρων που λαμβάνονται υπ' όψιν ώστε αυτά να εξυπηρετούν τους στόχους της εκάστοτε παρέμβασης. Επίσης, παρουσιάζονται άρθρα του Τύπου ενσωματωμένα σε σχέδια μαθήματος, συνοδευόμενα από φύλλα εργασίας προς εμπέδωση των χημικών εννοιών οι οποίες αναφέρονται στα άρθρα και παραθέτει τα πρώτα ευρήματα από την εφαρμογή της μεθόδου σε μικρή ομάδα μαθητών Γ' Λυκείου. Μεταξύ των ευρημάτων είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των μαθητών και η δυνατότητα συζήτησης στην τάξη, η πρόκληση ενδιαφέροντος κυρίως σε "αδύναμους" και μέτριους μαθητές, ενώ εκφράστηκε δυσφορία σε μερίδα μαθητών υψηλών επιδόσεων οι οποίοι χαρακτήρισαν την παρέμβαση ως "σπατάλη χρόνου" .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόταση Διδασκαλίας, Αρθρογραφία, Εφημερίδες, Επιστημονικός Γραμματισμός, Σύνδεση Χημείας με Καθημερινή Ζωή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
121
Διπλωματική ΔΙΧΗΝΕΤ.ΕΑΑ 2023_ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο