Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αειφορία στην εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3301223 80 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-17
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σουλιώτη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λιάγκης-Κουκουνάρας Μάριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ
Ηρώ Μυλωνάκου–Κεκέ, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Aγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αειφορία στην εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αειφορία στην εκπαίδευση
Περίληψη:
Οι ραγδαίες αλλαγές που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο καθιστούν τη σύγχρονη εποχή μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων, θέτοντας νέες προκλήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτές τις νέες προκλήσεις προστίθενται η εκπαίδευση για την Αειφόρο ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα σχολεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην κοινωνία και έχουν ως καθήκον την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των μαθητών, μέσω της μετάδοσης γνώσης αλλά και της δημιουργίας ικανοτήτων, στάσεων και αξιών που τους ενδυναμώνουν για τη ζωή στην κοινωνία. Μέσω της εκπαίδευσης που βασίζεται σε Κοινωνικοπαιδαγωγικά πρότυπα με επιρροές από τις Κοινωνικές Νευροεπιστήμες οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν προβληματισμούς μέσα από διεπιστημονικές κριτικές και προσεγγίσεις, καθώς η βασική προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πως τα ανθρώπινα και τα φυσικά συστήματα είναι δυναμικά αλληλεξαρτώμενα και δεν μπορούμε να τα εξετάζουμε μεμονωμένα για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων.
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στις αντιλήψεις και τις στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα απέναντι στην αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε ποσοτική έρευνα όπου συμμετείχαν 397 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε πως οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν καλές γνώσεις, στάσεις αλλά και συμπεριφορές σχετικά με τη την αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς φαίνεται πως οι έννοιες αυτές έχουν εισέλθει δυναμικά ως αντικείμενο ενασχόλησης σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν επιμορφωθεί σχετικά με τα υπό μελέτη θέματα αποτελούν τη μειοψηφία, ενώ προβληματισμό δημιουργεί το συμπέρασμα πως οι εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας τείνουν να έχουν περισσότερες γνώσεις και θετικότερη συμπεριφορά σε θέματα βιωσιμότητας από αυτούς που είναι μικρότερης ηλικίας.
Η εργασία αυτή έχει σκοπό να καλύψει ένα μικρό αλλά σημαντικό κενό στην εγχώρια βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο του σύγχρονου εκπαιδευτικού στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα δύναται να αποτελέσει το έναυσμα για επιπλέον μελέτη και ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για συνεχόμενη επιμόρφωση μέσω εκπαιδευτικών κοινωνικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, με στόχο ο εκπαιδευτικός να αποτελεί πρότυπο για τους μαθητές, εφαρμόζοντας πρακτικές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στη σχολική τάξη όσο και στην προσωπική του ζωή, ενισχύοντας έτσι μέσω της εκπαίδευσης την ύπαρξη ενός δημοκρατικού πολιτισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Παιδαγωγική, Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, αειφόρος ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, αειφόρος εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα, Ατζέντα 2030
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
96
Διπλωματική_Σουλιώτη Μαρία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο