Ισομετρική άσκηση και υπέρταση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3314342 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θεραπευτική-Ιαματική Άσκηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-28
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γιαννούλος Ορφέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσανθόπουλος Κώστας, Ε.Ε.Π., Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ισομετρική άσκηση και υπέρταση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ισομετρική άσκηση και υπέρταση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Αν και η εφαρμογή της ισομετρικής άσκησης σε ασθενείς με υπέρταση αποφεύγονταν, λόγω της μεγάλης αύξησης της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) που προκαλείται κατά τη διάρκεια των ισομετρικών συστολών, ωστόσο νεότερες μελέτες αναδεικνύουν ότι αυτή η μορφή άσκησης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής υπέρτασης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την επίδραση της ισομετρικής άσκησης στην αρτηριακή πίεση ασθενών με υπέρταση.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση των σχετικών επιστημονικών ερευνών στην ηλεκτρονική βάση PubMed για το χρονικό διάστημα από 1992 έως το 2020. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση των ερευνών σχετικά με το ρόλο της ισομετρικής άσκησης στην υπέρταση ήταν training, isometric exercise και arterial hypertension. Τα κριτήρια εισαγωγής μελετών στην παρούσα ανασκόπηση ήταν να είναι δημοσιευμένες στην Αγγλική γλώσσα, η ισομετρική άσκηση να εφαρμόζονταν είτε με τη μορφή μίας συνεδρίας (acute effect) είτε ως συστηματική άσκηση, και ο συμμετέχων πληθυσμός να είναι υπερτασικοί ασθενείς.
Αποτελέσματα: Από το αρχικό σύνολο των 23.474 άρθρων, τελικά χρησιμοποιήθηκαν 17 μελέτες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής που είχαν τεθεί. Η συνθήκη άσκησης που χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες έρευνες ήταν η ισομετρική άσκηση των καμπτήρων μυών των δακτύλων του χεριού μέσω χειροδυναμόμετρου (handgrip), το οποίο χρησιμοποιούνταν για άσκηση συνήθως στο 30% της μέγιστης εκούσιας συστολής με 4 δίλεπτες ισομετρικές συστολές, 3 φορές την εβδομάδα για 8 ή περισσότερες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος διάρκειας εφαρμογής του πρoγράμματος ισομετρικής άσκησης ήταν 7,35 εβδομάδες, ενώ η συχνότητα της άσκησης ήταν 3,35 φορές ανά εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες που ανασκοπήθηκαν ήταν συνολικά 763 υπερτασικοί ασθενείς, από τους οποίους οι 441 έκαναν άσκηση, ενώ οι 322 ανήκαν στη συνθήκη ελέγχου. Οι περισσότερες από τις έρευνες ανέφεραν σημαντική μείωση της ΑΠ. Συγκεκριμένα, από τις 17 μελέτες, οι 14 ανέδειξαν ότι η συγκεκριμένη μορφή ισομετρικής άσκησης (handgrip) μειώνει σημαντικά την ΑΠ μακροπρόθεσμα, ενώ οι 3 δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση στη συστολική πίεση (ΣΠ) σε σχέση με τη διαστολική πίεση (ΔΠ) ( ΣΠ: 8.88 ± 5.03 mmHg, ΔΠ: 3.55 ± 1.74 mmHg).
Συμπέρασμα: Η ισομετρική άσκηση χειρολαβής φαίνεται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς με υπέρταση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρτηριακή υπέρταση, Ισομετρική άσκηση, Συστηματική άσκηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
45
Final corrections ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.pdf (788 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο