Ερήμωση και κοινωνικοπολιτισμική αναβίωση ενός τόπου: Η περίπτωση του χωριού Κουμπουριανά Αργιθέας Καρδίτσας (1940 έως σήμερα)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3314664 147 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λαογραφικές Σπουδές - Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-31
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νταβαρίνου Λήδα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Μαριάνθη Καπλάνογλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, Ερευνητής Γ', Ακαδημία Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ερήμωση και κοινωνικοπολιτισμική αναβίωση ενός τόπου: Η περίπτωση του χωριού Κουμπουριανά Αργιθέας Καρδίτσας (1940 έως σήμερα)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ερήμωση και αναβίωση ενός τόπου: Η περίπτωση του χωριού Κουμπουριανά Αργιθέας Καρδίτσας (1940 έως σήμερα)
Περίληψη:
Η μετά χείρας Διπλωματική Εργασία επιχειρεί να αποτυπώσει με τις λαογραφικές μεθόδους την εθνογραφία ενός ορεινού χωριού της Καρδίτσας, καθώς και τους μετασχηματισμούς που διαμορφώνουν το τοπίο από το 1940 έως σήμερα. Πράγματι, το 1940 τα Κουμπουριανά ήκμαζαν πληθυσμιακά σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό κατοίκων στην ιστορία τους. Ωστόσο, από το 1963 και έπειτα ο πληθυσμός του χωριού φθίνει προοδευτικά εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών δυσχερειών αλλά και των επισυμβάντων γεωλογικών φαινομένων, που ώθησαν τους Κουμπουριανίτες στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης εντός ή εκτός Ελλάδας. Από τη δεκαετία του 1990, το χωριό ερημώνει πλέον οριστικά. Σήμερα, ο τόπος ξαναζωντανεύει μόνο κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και επαναπατρίζονται οι απόδημοι Κουμπουριανίτες και οι οικογένειές τους με σημείο αναφοράς το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου που πραγματοποιείται με τη φροντίδα της ενορίας και των τοπικών συλλόγων του χωριού.
Μέσα από τις γραμμές αυτής της Εργασίας προσεγγίζονται ερευνητικά αλλά και βιωματικά από τις αφηγήσεις ζωής παλαιών κατοίκων στοιχεία του υλικού και του άυλου πολιτισμού των Κουμπουριανών. Σκιαγραφούνται οι καθημερινές γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες των χωριανών, η μετακινούμενη κτηνοτροφία, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η τοπική γαστρονομία, οι παραδοσιακές ενδυμασίες, τα κοινωνικά και λατρευτικά έθιμα, η μουσική και οι χοροί. Τέλος, δίδεται έμφαση στις προοπτικές ανάδειξης των Κουμπουριανών με σύγχρονα έργα υποδομής και τεχνολογική αναβάθμιση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
ερήμωση, αναβίωση, χωριό, έθιμα, μετανάστευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
120
Διπλωματική Εργασία Λήδας Νταβαρίνου.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


interviews.zip
342 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.