Ανατομική μελέτη των συνδέσεων του προμετωπιαίου φλοιού

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3314974 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-03
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Λιάκος Φαίδων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Στράντζαλης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τρουπής Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πιάγκου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δεμεστιχα Θεανώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταυρινού Λάμπης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσακωτός Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλίππου Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομική μελέτη των συνδέσεων του προμετωπιαίου φλοιού
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομική μελέτη των συνδέσεων του προμετωπιαίου φλοιού
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Ο προμετωπιαίος φλοιός καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του μετωπιαίου λοβού εξυπηρετώντας τις περισσότερες ανώτερες λειτουργίες του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Πολλαπλά δεμάτια λευκής ουσίας τον συνδέουν με τον υπόλοιπο εγκεφαλικό φλοιό. Παρόλα αυτά η ακριβής υποφλοιώδης ανατομία του προμετωπιαίου φλοιού δεν έχει μελετηθεί. Ένας μικρός μόνο αριθμός μελετών έχει περιγράψει τα δεμάτια της λευκής ουσίας του μετωπιαίου λοβού γενικά, χωρίς συγκεκριμένη επικέντρωση στον προμετωπιαίο φλοιό. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η αναλυτική περιγραφή των δεματίων της λευκής ουσίας του προμετωπιαίου φλοιού.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ : Χρησιμοποιήθηκαν 15 εγκεφαλικά ημισφαίρια τα οποία πάρθηκαν από ενήλικες υγιείς δότες. Προετοιμάσθηκαν σύμφωνα με την τεχνική που περιγράφηκε από τον Klingler. Παρασκευάστηκαν τα τρία τμήματα του φλοιού : ο ραχιαίος πλάγιος προμετωπιαίος φλοιός, ο κογχομετωπιαίος και ο κοιλιακός έσω μετωπιαίος με φορά από έξω προς τα έσω, από κάτω προς τα πάνω και από έσω προς τα έξω αντίστοιχα. Χρησιμοποιήθηκαν λεπτά νευροχειρουργικά εργαλεία όπως μεταλλικοί αποκολητήρες και ανατομικές λαβίδες καθώς και το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο με μεγέθυνση χ 4 και χ 6. Όλα τα αποτελέσματα φωτογραφήθηκαν με φωτογραφική μηχανή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Αποκαλύφθηκαν δεκαεννιά δεμάτια λευκής ουσίας. Στο ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό συμμετέχουν εφτά δεμάτια : oι κοντές τοξοειδείς ίνες, το επίμηκες μετωπιαίο δεμάτιο, το πλάγιο μετωπιαίο δεμάτιο, η εξώτατη κάψα, η έξω κάψα, το κάτω μετωποινιακό δεμάτιο και το πρόσθιο σκέλος της έσω κάψας. Πέντε δεμάτια αναγνωρίστηκαν στον κογχομετωπιαίο φλοιό : οι κοντές τοξοειδείς ίνες, το αγκιστροειδές δεμάτιο, το μετωποκογχοπολικό δεμάτιο και το πρόσθιο σκέλος της έσω κάψας. Στην σύνδεση του κοιλιακού έσω μετωπιαίου φλοιού συμμετέχουν τα εξής δεμάτια : οι κοντές τοξοειδείς ίνες, το προσαγώγιο, το πρόσθιο τμήμα του άνω επιμήκους, το αγκιστροειδές δεμάτιο, το έλασσον δίκρανο, οι μετωποκερκοφόρες ίνες και το πρόσθιο θαλαμικό δεμάτιο.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ : Τα αποτελέσματα της μελέτης συμβαδίζουν με όλες τις υπάρχουσες ανατομικές μελέτες για τα δεμάτια που καταλήγουν στον μετωπιαίο λοβό. Επιπλέον μελετήθηκε το μετωποκογχοπολικό δεμάτιο το οποίο έως σήμερα έχει περιγραφεί μόνο με την τεχνική της δεσμιδογραφίας. Δύο αποτελέσματα της διατριβής έχουν μεγάλο νευροχειρουργικό ενδιαφέρον μιας και διευκολύνουν την εκτομή των κακοήθων διηθητικών όγκων. Αυτά είναι : η ανατομική θέση του κάτω μετωποινιακού δεματίου και του αγκιστροειδούς δεματίου σε σχέση με την κορυφή της νήσου του Reil και η θέση του πλάγιου μετωπιαίου δεματίου στον μετωπιαίο λοβό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Αποκαλύφθηκε η πολύπλοκη σύνδεση του προμετωπιαίου φλοιού με τον υπόλοιπο εγκέφαλο. Δεκαεννιά δεμάτια τον συνδέουν με τον κροταφικό λοβό, την νήσο του Reil, τον βρεγματικό λοβό, τον ινιακό λοβό, με το εγκεφαλικό στέλεχος αλλά και με το άλλο ημισφαίριο. Οι κοντές τοξοειδείς ίνες αποτελούν περισσότερο ένα σύνολο μικρών δεματίων παρά ένα ενιαίο δεμάτιο. Το μετωποκογχοπολικό δεμάτιο μελετήθηκε για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία με την τεχνική της παρασκευής της λευκής ουσίας,
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προμετωπιαίος, Φλοιός, Δεμάτια, Λευκή ουσία, Ανατομία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
150
Faidon_Liakos_PhD.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο