Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3322732 69 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Δημοπούλου Χριστίνα-Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Παπαρρηγόπουλος , Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Δαρβίρη Επισκέπτρια Καθηγήτρια ,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Χρούσος ,Ομότιμος Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο ρόλος του Στρες στην ανάπτυξη και στη συντήρηση της Διαταραχής Χρήσης Αλκοόλ (ΔΧΑ) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη με το αλκοόλ να αποτελεί μια αντιρροπιστική συμπεριφορά σε διαταραχές διάθεσης και προβλημάτων ύπνου. Ως αποτέλεσμα της στενής αυτής σχέσης ,έχουν διαμορφωθεί αρκετά προγράμματα παρέμβασης διαχείρισης στρες με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αποχής από το αλκοόλ. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής ενός καινοτόμου Προγράμματος Διαχείρισης Στρες, της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας (Π.Α.) σε άτομα διαγνωσμένα με ΔΧΑ.
Μέθοδος και Υλικό: Η Τυχαιοποιημένη Κλινική Πιλοτική Μελέτη της Π.Α. εφαρμόστηκε σε ενήλικες με ΔΧΑ κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Συνολικά 30 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε ομάδα παρέμβασης (Ν=15), που παρακολούθησε το πρόγραμμα της Π. Α. μαζί με το πρωτόκολλο αποτοξίνωσης της κλινικής και ομάδα ελέγχου (Ν=15), που έλαβε μόνο το πρωτόκολλο αποτοξίνωσης που προβλεπόταν για ασθενείς με ΔΧΑ. Αμφότερες οι ομάδες μετρήθηκαν πριν (Τ0) και μετά (Τ1) με: Ερωτηματολόγια Αυτοαναφοράς, Εργαλεία Αξιολόγησης Γνωστικών Λειτουργιών, και με τους βιοχημικούς δείκτες Κορτιζόλη τρίχας κεφαλής και Μεταβλητότητα Καρδιακού Ρυθμού (HRV).
Αποτελέσματα: Η ομάδα παρέμβασης εξελίχθηκε διαφορετικά από την ομάδα ελέγχου με 21 από τις 41 μεταβλητές της μελέτης να σημειώνουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μετά τη παρέμβαση (Τ1). Στην κατανάλωση Αλκοόλ(p=0.001) η πειραματική ομάδα είχε χαμηλότερα σκορ από την ομάδα ελέγχου ,και στην ίδια μεταβλητή (p<0.001) εντοπίστηκε μεγάλου μεγέθους επίδραση (p. Eta Sq. =0.4) της παρέμβασης στην εξέλιξη των τιμών των δύο ομάδων, με το σκορ της πειραματικής ομάδας να μειώνεται περισσότερο. Στα Συμπτώματα Στρες (T1) (p<0.001) η πειραματική ομάδα είχε χαμηλότερα σκορ από την ομάδα ελέγχου, στην κορτιζόλη τρίχας pg/mg η πειραματική ομάδα παρουσίασε μετά την παρέμβαση μείωση στον μέσο όρο των μετρήσεων κατά 8.71 μονάδες (p=0.0035). Από την ανάλυση μεικτής ANOVA επαναλαμβανόμενων μετρήσεων σε 16 από τις 41 μεταβλητές της μελέτης εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ομάδες και τις δύο χρονικές τιμές, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρή επίδραση της παρέμβασης.
Συμπεράσματα: Η τεχνική της Π.Α. συνδέεται στενά με την ενίσχυση των μετα-γνωστικών δεξιοτήτων, την ενδυνάμωση του εαυτού και την αποχή από το αλκοόλ σε ασθενείς με AUD.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Αλκοόλ, Πυθαγόρειος Αυτογνωσία, Κορτιζόλη, Διαταραχή χρήσης Αλκοόλ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
58
Διπλωματική Δημοπούλου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο