Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο: Η αρχή της Υπεροχής. Μια νομολογιακή και πολιτκή θεώρηση εξ’ αφορμής της απόφασης Weiss του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3323143 34 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-02
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τσέρου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνης Μεταξάς, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο: Η αρχή της Υπεροχής. Μια νομολογιακή και πολιτκή θεώρηση εξ’ αφορμής της απόφασης Weiss του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
National Law and European Union Law: The principle of Primacy. A jurisprudential and political approach following the Weiss judgment of the German Constitutional Court.
Περίληψη:
Η Απόφαση Weiss του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας έρχεται να «ταράξει» την ισορροπία της Ενωσιακής Έννομης Τάξης αμφισβητώντας την Αρχή της Υπεροχής του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού δικαίου των κρατών-μελών και συνεπώς την . Εν μέσω πανδημίας, η Απόφαση Weiss φαίνεται να ταράσσει συθέμελα τη δομή του πιο πρόσφατου Κοινοπολιτειακού Μορφώματος, αυτού της Ε.Ε. που αναδύθηκε ιστορικά τον προηγούμενο αιώνα.
Η έρευνα μας δεν έχει ως σκοπό να εξηγήσει την Απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ως μία δικαστική απαγγελία απομονωμένη από ένα ευρύτερο κοινωνικό αλλά και σύγχρονο κοινοπολιτειακό γίγνεσθαι. Η σκοπιά της έρευνας που συντελείται στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας είναι κυρίως πολιτική και στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Απόφαση Weiss υπό το πρίσμα της πολιτικής ανάλυσης και των διεργασιών που αυτή εκκινεί στην Ενωσιακή έννομη τάξη αλλά και στο Ενωσιακό εγχείρημα εν γένει. Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας Απόφασης πλέον δεν αφορούν αμιγώς το γραπτό Δίκαιο και τον έλεγχο που ασκεί στα υποκείμενα του αλλά και την διατήρηση του status quo της Ε.Ε. εν γένει. Οι δικαστικές αποφάσεις από την ανάδυση των Συνταγματικών Εθνών-Κρατών είναι προϊόντα ερμηνείας του δικαίου από το εκάστοτε δικαστικό όργανο, συνεπώς το ζήτημα της ερμηνείας των Νόμων είναι καίριο για τη νομική επιστήμη εν γένει και τον κλάδο της φιλοσοφίας του δικαίου ειδικότερα.
Η ανάλυση των φιλοσοφικών όρων Δικαίου κι η κατανόηση τους θα μας διαφωτίσει σχετικά με το ειδικό βάρος της Απόφασης Weiss και θα μας δώσει μία οπτική που αποτυπώνει με σαφήνεια την ιστορική ευθύνη και το πολιτικό κόστος που φέρει, καθώς και το είδος των πολιτικών και δικαστικών αντιδράσεων που ενδέχεται να εγείρει.
Τέλος, η Ενωσιακή Έννομη Τάξη δεν εκφράζει απλά το νόημα των κανονιστικών κειμένων της κατά ντετερμινιστικό τρόπο, αλλά τα κείμενα των νόμων και τα Όργανα τα οποία εφαρμόζουν τους νόμους πρεσβεύουν μία ιδεολογία. Συνεπώς οι Νόμοι έχουν περιθώρια παρερμηνείας τέτοια ώστε η εκάστοτε πολιτική ιδεολογία να δύναται να επηρεάσει την κρίση του δικαστικού σώματος; Ποιες αποφάσεις ενδέχεται να στρέφονται έναντι της εκάστοτε έννομης τάξης και κυρίως τι πολιτικό και ιστορικό κόστος φέρουν; Ο σκοπός της Ενωσιακής Έννομης Τάξης είναι η πραγμάτωση του ενωσιακού εγχειρήματος σε μια ένωση δικαίου. Κι αυτό ακριβώς το εγχείρημα και το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ο πυρήνας αυτού του Πολιτειακού Μορφώματος που καλούμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάπου εκεί κρύβονται και οι προκείμενες στις οποίες θα στηριχθούμε προκειμένου να ασκηθεί κριτική στην Απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία έναντι ακριβώς αυτού του οράματος στρέφεται έμμεσα ή άμεσα, ηθελημένα ή ακούσια η Απόφαση Weiss.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχή της Υπεροχής, Ενωσιακό Δίκαιο, Συνταγματικό Δίκαιο, Απόφαση Weiss, E.E.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
29
Διπλωματική εργασία V2.pdf (521 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο