Βιώματα ιατρών και νοσηλευτών κατα τη νόσησή τους με coronovirus-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3323174 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-27
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Καλλίκα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούτούζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιώματα ιατρών και νοσηλευτών κατα τη νόσησή τους με coronovirus-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιώματα ιατρών και νοσηλευτών κατα τη νόσησή τους με coronovirus-19
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συγκαταλέγονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη από covid-19. Η μάχη με τον COVID-19 στην πρώτη γραμμή καθιστά τους επαγγελματίες υγείας ευάλωτους στην ψυχολογική δυσφορία. Τα ευρήματα δείχνουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, στρες, άγχους, αγωνίας, θυμού, φόβου, αϋπνίας και διαταραχής μετατραυματικού στρες
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η αποτύπωση των βιωμάτων ιατρών και νοσηλευτών κατά τη νόσησή τους από covid-19, όπως επίσης να εκτιμηθεί η ένταση του άγχους και της κατάθλιψής τους κατά τη διάρκεια της νόσησης.
Αποτελέσματα: Από τα 22 άτομα των συμμετεχόντων το μεγαλύτερο ποσοστό 77,3% ήταν γυναίκες. Ιατροί ήταν το 31,8% και νοσηλευτές 68,2%. Συννοσηρότητα αναφέρει το 45,5% του δείγματος και το ίδιο ποσοστό έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για διάφορους λόγους. Δύσπνοια αναφέρει το 22,7%, καταβολή δυνάμεων το 100% του δείγματος, πόνο στις αρθρώσεις το 88,8%, ανοσμία/αγευσία το 54,5% και κεφαλαλγία το77,3%. Το 50% αναφέρει και άλλα συμπτώματα. Στο 22,7 χορηγήθηκε Ο2.Το 72,7% βίωνε υψηλής έντασης άγχος και το 36,4% υψηλής έντασης κατάθλιψη. Υψηλότερα επίπεδα άγχους βίωναν τα άτομα με καταβολή δυνάμεων, p=0,022, και πόνο αρθρώσεων, p=0,033. Υψηλότερης έντασης κατάθλιψη βίωναν τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών p=0,039, είχαν ανοσμία, p=0,043 και αγευσία, p=0,043.
Η ποιοτική μελέτη έδειξε ότι οι ιατροί και νοσηλευτές με λοίμωξη covid-19 βιώνουν έντονα αισθήματα που αφορούν την εργασία, τον φόβο διασποράς του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον, φόβο για το άγνωστο της ασθένειας, και αναφέρουν αυξημένη ενσυναίσθηση απέναντι στους ασθενείς. Επίσης, βίωναν έντονο άγχος και στρες για πιθανή επιδείνωση της νόσου και εμφάνισης επιπλοκών
Συμπέρασμα: Οι πανδημίες ασκούν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, παρεμβάσεις και μέτρα υποστήριξης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πανδημία, Επαγγελματίες υγείας, Covid-19, Άγχος, Κατάθλιψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kallika_Ioanna_MSc.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.