Evaluation of ethyl sulfate in wastewater for estimation of alcohol consumption and its correlation with drugs of abuse in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3325309 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φαρμακευτική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-04-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σαμολαδά Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,
Ειρήνη Παντερή Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
Γκίκας Ευάγγελος Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Evaluation of ethyl sulfate in wastewater for estimation of alcohol consumption and its correlation with drugs of abuse in Athens, Greece as revealed by wastewater-based epidemiology.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσδιορισμός του θειικού αιθυλεστέρα σε αστικά λύματα για την εκτίμηση των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ καθώς και της συσχετίσεώς του με παρανόμως και μη παρανόμως διακινούμενες ουσίες στην Αττική, όπως προέκυψε μέσω της επιδημιολογίας λυμάτων.
Περίληψη:
Η ραγδαίως αυξανόμενη και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ ιδίως από άτομα νεαρής ηλικίας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και χρήζει ανησυχίας, καθώς συσχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Πέρα από τις παραδοσιακές, αναγνωρισμένες μεθόδους για την εκτίμηση της κατανάλωσης αλκοόλ, η παρακολούθηση του θειικού αιθυλεστέρα (ethyl sulfate, EtS), ο οποίος αποτελεί δευτερεύον μεταβολίτη της αιθυλικής αλκοόλης, σε μη επεξεργασμένα αστικά λύματα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της επιδημιολογίας λυμάτων (Wastewater based epidemiology, WBE) έχει καθιερωθεί για την αξιολόγηση των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ.
Στην παρούσα εργασία, ένα πρωτόκολλο επικύρωσης, βασισμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της Eurachem, τέθηκε σε εφαρμογή όσον αφορά τους όρους της γραμμικότητας, της ακρίβειας, της πιστότητας, του ορίου ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης (Limit of Quantification, LOQ) για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των ληφθέντων αναλυτικών δεδομένων. Ο προσδιορισμός καθώς και η ταυτοποίηση του EtS σε εικοσιτετράωρα σύνθετα δείγματα εισροών, τα οποία παρελήφθησαν εντός του 2020 και 2021, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αττική πραγματοποιήθηκε με Υγροχρωματογραφία Υδρόφιλης Αλληλεπίδρασης συζευγμένη με δίδυμη Φασματομετρία Μαζών (Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography – Tandem Mass Spectrometry (HILIC-MS/MS)). Μάλιστα, ο μεταβολίτης EtS, προσδιορίστηκε σε όλα τα υπό ανάλυση δείγματα πάνω από το LOQ της μεθόδου, υποδηλώνοντας εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ στον αστικό πληθυσμό.
Επιπροσθέτως, ο συντελεστής συσχέτισης Pearson υπολογίστηκε για την αξιολόγηση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των παρανόμως διακινούμενων εξαρτησιογόνων ουσιών και των αντικαταθλιπτικών με τον EtS. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί προς τα πίσω για να εκτιμηθεί η ημερήσια κατανάλωση με σκοπό να βρεθεί το μοτίβο κατανάλωσης για να συσχετιστεί με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
θειικός αιθυλεστέρας, κατανάλωση αλκοόλ, επιδημιολογία λυμάτων, Υγροχρωματογραφία υδρόφιλης αλληλεπίδρασης (HILIC), δίδυμη Φασματομετρία μαζών (MS/MS)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5-9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
101
Αριθμός σελίδων:
92
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MSc THESIS ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.