Εκτίμηση της γνώσης και εμπειρίας των νοσηλευτών σχετικά με την εγγραμματοσύνη υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3325367 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-03
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αγγελοπούλου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αντωνία Πασχάλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Χατζούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της γνώσης και εμπειρίας των νοσηλευτών σχετικά με την εγγραμματοσύνη υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της γνώσης και εμπειρίας των νοσηλευτών σχετικά με την εγγραμματοσύνη υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η περιορισμένη εγγραμματοσύνη υγείας (ΕΥ) είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Η γνώση και η εμπειρία των νοσηλευτών όσον αφορά στην ΕΥ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παρεχόμενη φροντίδα υγείας και κατ’ επέκταση την υγεία και ευεξία του πληθυσμού. Είναι σημαντική η αξιολόγηση της γνώσης και της εμπειρίας για την EY των νοσηλευτών στην Ελλάδα με ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης αποτελούσε η διερεύνηση της γνώσης και της εμπειρίας των νοσηλευτών για την ΕΥ και η μετάφραση και στάθμιση του HL-KES 2 στην ελληνική γλώσσα.
Μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική μελέτη με δείγμα ευκολίας νοσηλευτών που εργάζονται στην Ελλάδα. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε ερωτήσεις με δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά, ερωτήσεις που αποτυπώνουν την αυτοαξιολογούμενη γνώση και εμπειρία για την ΕΥ και τις κλίμακες γνώσης και εμπειρίας της HL-KES 2. Η κλίμακα αυτή μεταφράστηκε στα ελληνικά και στη συνέχεια εκ νέου στα αγγλικά από δυο νοσηλεύτριες με άριστη γνώση των δύο γλωσσών. Στη συνέχεια, κοινοποιήθηκε σε νοσηλευτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμμετείχαν 142 Έλληνες νοσηλευτές. Το 89,4% του δείγματος ήταν γυναίκες, το 84,5% διέμενε μόνιμα σε αστική περιοχή και το 68,3% ήταν έγγαμο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 38,9 έτη (ΤΑ: 8,9 έτη) και είχαν μέσο όρο 13,2 έτη (ΤΑ 9,2 έτη) εργασιακή εμπειρίας στο χώρο της υγείας. Η πλειονότητα του δείγματος (78,9%) δεν είχε παρακολουθήσει μάθημα σχετικό με την ΕΥ. Σε κλίμακα από το 0 έως το 10, δήλωσαν πως γνώριζαν την έννοια της ΕΥ κατά μέσο όρο 5,5 (2,7) μονάδες, δηλαδή μέτρια γνώση. Όμοια, σε κλίμακα από το 0 έως το 10 δήλωσαν ότι λάμβαναν υπόψη την ΕΥ κατά την παροχή φροντίδας υγείας κατά μέσο όρο 6,7 (2,6) μονάδες. Η υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα αυτοαξιολογούμενης γνώσης βρέθηκε να συσχετίζεται με το υψηλότερο επίπεδο γνώσης της έννοιας της ΕΥ και με περισσότερη χρήση της ΕΥ κατά την παροχή φροντίδας υγείας. Το ίδιο και η υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα εμπειρίας, καθώς επιπλέον βρέθηκε συσχέτισή της με την ηλικία των νοσηλευτών, τα έτη προϋπηρεσίας τους και τον αριθμό των παιδιών που έχουν. Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά ακόμα και μετά τον ταυτόχρονο έλεγχο των δημογραφικών χαρακτηριστικών και επαγγελματικών στοιχείων. Τέλος, η ανάλυση παραγόντων επιβεβαιώνει την αρχική δομή των παραγόντων της HL-KES 2 κλίμακας γνώσης και εμπειρίας. Ο δείκτης εσωτερικής συνάφειας Cronbach’s alpha δείχνει μέτρια αξιοπιστία για την κλίμακα γνώσης και εξαιρετική αξιοπιστία για την κλίμακα εμπειρίας.
Συμπεράσματα: Χρειάζονται περισσότερες μελέτες που να διερευνούν την γνώση και την εμπειρία των νοσηλευτών σχετικά με την ΕΥ στην Ελλάδα, καθώς και παρεμβάσεων που μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά σε αυτόν τον τομέα. Η ελληνική έκδοση της κλίμακας HL-KES 2 για την αξιολόγηση της γνώσης και της εμπειρίας των νοσηλευτών σχετικά με την ΕΥ περιέχει ένα απλό σύστημα βαθμολόγησης με καλή εγκυρότητα και αξιοπιστία. Συνιστάται η χρήση του σε μελλοντικές ερευνητικές μελέτες.
Λέξεις κλειδιά: εΕγγραμματοσύνη Υγείας, HLKES-2, Νοσηλευτές, Ελλάδα, αξιοπιστία, εγκυρότητα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εγγραμματοσύνη Υγείας, HLKES-2, Νοσηλευτές, Ελλάδα, Αξιοπιστία, Εγκυρότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Αγγελοπουλου final.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.