Eφαρμογή τεχνικών πειραματικού σχεδιασμού στη μελέτη σταθερότητας γαλακτωμάτων με χρήση ελαιόλαδου διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3325472 353 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-03
Έτος εκπόνησης:
2012
Συγγραφέας:
Πάλλα Ιωάννα - Αριστέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Ρέκκας Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
Παρασκευάς Δάλλας Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
Γεωργία Βαλσαμή Καθηγήτρια Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Eφαρμογή τεχνικών πειραματικού σχεδιασμού στη μελέτη σταθερότητας γαλακτωμάτων με χρήση ελαιόλαδου διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Eφαρμογή τεχνικών πειραματικού σχεδιασμού στη μελέτη σταθερότητας γαλακτωμάτων με χρήση ελαιόλαδου διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης
Περίληψη:
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εκπονηθείσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της
επίδρασης εμπλεκόμενων στη διεργασία γαλακτωματοποίησης παραγόντων όπως της ταχύτητας και του
χρόνου ομογενοποίησης , της μεθόδου διασποράς του πολυμερούς και της χρήσης ελαιόλαδου
διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης στο υπό μελέτη χαρακτηριστικό ποιότητας, δηλαδή στην
κατανομή του μεγέθους των σωματιδίων της διεσπαρμένης φάσης και συνεπώς στη σταθερότητα των
γαλακτωμάτων.Τα γαλακτώματα που παρασκευάστηκαν έφεραν ως υδατική φάση απιονισμένο ύδωρ ,
ως ελαιώδη φάση ελαιόλαδα διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης και ως σύστημα
γαλακτωματοποιητών υδατοδιαλυτά πολυμερή HPMC διαφορετικού ιξώδους (Ε4Μ & E6 ). Eπιλέχθηκαν
2 επίπεδα για τον χρόνο ομογενοποίησης: τα 8 και 14 λεπτά και για την ταχύτητα ομογενοποίησης οι
τιμες 5500 και 7000 rpm. Mελετήθηκαν δύο διαφορετικές μέθοδοι διασποράς πολυμερων (hot cold 1,
hot cold 2 ) και χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικά ελαιόλαδα (Μυτιλήνης, Κρήτης, Καλαμάτας). Tα
πολυμερή που χρησιμοποιήθηκαν είναι βιοσυμβατά και χαμηλής κυτταροτοξικότητας και ως ελαιώδης
φάση προτιμήθηκε το ελαιόλαδο, δεδομένης της αφθονίας του στον ελλαδικό χώρο και των ευεργετικών
ιδιοτήτων αυτού.
Τα πειραματικά σημεία του σχεδιασμού εξήχθησαν μέσω του προγράμματος Design Expert (Version
8.0.7.1) και ο σχεδιασμός που επιλέχθηκε είναι RSM user defined και επιλέχθηκαν οι κορυφές του
σχεδιαστικού χώρου. Ο σχεδιασμός περιελάμβανε 24 πειράματα που προέκυπταν από όλους τους
δυνατούς σχεδιασμούς των παραγόντων. Ως αποκρίσεις επιλέχθηκαν οι τιμές d(v,0.9) και span που
αφορούν στην κατανομή μεγέθους των σταγονιδίων και οι οποίες προέκυψαν από τις μετρήσεις στο
Μalvern Mastersizer. Καταγράφηκαν οι αποκρίσεις τόσο σε χρόνο μηδέν όσο και ένα μήνα και τρεις
μήνες μετά την παρασκευή και παραμονή του γαλακτώματος σε θερμοκρασία δωματίου, έναν και τρεις
μήνες μετά την παραμονή των γαλακτωμάτων σε κλίβανο σταθεροτήτων σε θερμοκρασία 40˚C και 75 RH,
καθώς κι εκείνες μετά από τον 2₀ και τον 4₀ κύκλο ψύξης-απόψυξης.
Υπό τις επιταχυνόμενες συνθήκες των κύκλων ψύξης-απόψυξης προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Η ταχύτητα ομογενοποίησης φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική επίδραση , με τις υψηλότερες τιμές
του ρυθμού ομογενοποίησης να οδηγούν στην παραγωγή μικρότερων σωματιδίων. Ο χρόνος
ομογενοποίησης φαινεται να μην επιφέρει κάποια επίδραση υπό τις χρησιμοποιούμενες τιμές ταχυτήτων
ομογενοποίησης, οι οποίες κυμαίνονται στα 5500 με 7000 rpm. Το ελαιόλαδο της Μυτιλήνης
παρουσιάζει παρόμοιες τιμές αποκρίσεων με χρήση της hot-cold 1 ή της hot-cold 2 μεθόδου, ενώ τα
ελαιόλαδα της Κρήτης και της Καλαμάτας οδηγούν σε χαμηλότερες αποκρίσεις όταν χρησιμοποιείται η
hot-cold 2 μέθοδος. Aύξηση της ταχύτητας ομογενοποίησης φαίνεται να σταθεροποιεί τα γαλακτώματα
που έχουν παρασκευαστεί με χρήση της hot-cold 1 μεθόδου, να σταθεροποιεί τα γαλακτώματα που
φέρουν ελαιόλαδο με προέλευση την Κρήτη και να αποσταθεροποιεί τα γαλακτώματα που φέρουν
ελαιόλαδο με προέλευση τη Μυτιλήνη.Η επιλογή διαφορετικού παραγωγού ελαιολάδου φαίνεται να
παρουσιάζει στατιστικά σημαντική επίδραση. Συνεπώς, έχοντας εικόνα για την επίδραση των
μελετηθέντων παραγόντων στη διεργασία της γαλακτωματοποίηση, θα μπορούσαμε να έχουμε
μεγαλύτερη ευελιξία κατά την παραγωγική διαδικασία. Για παράδειγμα, η οφειλόμενη στον διαφορετικό
παραγωγό ελαιολάδου μεταβλητότητα μπορεί να αντιρροπιστεί με ρύθμιση των επιπέδων άλλων
ελεγχόμενων παραγόντων όπως είναι η μέθοδος διασποράς των πολυμερών και η ταχύτητα
ομογενοποίησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
πειραματικός σχεδιασμός, γαλακτώματα, μελέτες σταθερότητας, φαρμακοτεχνικές μορφές , μελέτες προμορφοποίησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
148
ΠΑΛΛΑ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο