When the body says no: Moving the Medea Myth from Dissonance to Resonance

Διπλωματική Εργασία uoadl:3327648 65 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αγγλόφωνη Λογοτεχνία και Πολιτισμός του 19ου και 20ου Αιώνα
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κύρου Τάνια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Professor Konstantinos Blatanis, Faculty of English Language and Literature, Department of Literature and Culture, National and Kapodistrian University of Athens.
Dr. Christina Dokou, Faculty of English Language and Literature, Department of Literature and Culture, National and Kapodistrian University of Athens.
Πρωτότυπος Τίτλος:
When the body says no: Moving the Medea Myth from Dissonance to Resonance
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Όταν το Σώμα Λέει Όχι: Μετακίνηση του μύθου της Μήδειας από την παραφωνία στον συντονισμό
Περίληψη:
Εξέταση τριών διασκευών της Μήδειας: «Demea» του Guy Butler, «The Hungry Woman» της Cherrie Moraga και «Medea, Queen of Colchester» της Marianne McDonald. Οι χαρακτήρες της Μήδειας σε αυτή τη μελέτη υπογραμμίζουν το ίδιο το σώμα ως τόπο αντιμαχόμενων ταυτοτήτων σε τρία έργα που ανακρίνουν τις συνθήκες που ώθησαν τη Μήδεια να πει όχι παρά να συναινέσει στις συνθήκες που της επιβλήθηκαν. Κάθε έργο εξετάζει ένα συγκεκριμένο ιστορικό, γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο που αντιλαμβάνεται τη Μήδεια ως προς την περιθωριακή, εξόριστη ιδιότητά της ως γυναίκας και εθνοτικού Άλλου εντός του οικιακού χώρου και του έθνους-χώρου. Το ανήκειν βιώνεται μέσα σε έναν έμφυλο, φυλετικοποιημένο ή/και εθνικιστικό χώρο όπου το σώμα της Μήδειας είναι ένα διαλογικό κατασκεύασμα έτοιμο να καταρρεύσει ή να εκραγεί με τη ρήξη και την παραφωνία που δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει. Στόχος αυτής της μελέτης είναι να αποκαλύψει μέσα στο ρήγμα που παρουσιάζει η Μήδεια, εκείνους τους ενδιάμεσους χώρους όπου ο σωματικός πόνος μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση μέσω του δράματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Μήδεια, μύθος, κοινωνικοπολιτισμική προκατάληψη, παραφωνία, απήχηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
53
TANJA KIROS DISS MEDEA .pdf (490 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο