Halaf Culture: In Search of the Cultural Identity

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3328287 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-15
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γεροχρήστου Αθηνά
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κ. Κοπανιάς, Αν. Καθηγητής , Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ε. Μαντζουράνη, Ομ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Π. Κουσούλης, Καθηγητής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Παν/μιο Αιγαίου
Ε. Πλάτων, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ι. Παπαδάτος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νένα Γαλανίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης
Anna Gómez Bach, Senior Lecturer, Universitat Autònoma de Barcelona
Πρωτότυπος Τίτλος:
Halaf Culture: In Search of the Cultural Identity
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πολιτισμός Halaf: Αναζητώντας την Πολιτισμική Ταυτότητα
Περίληψη:
Η Βόρεια Μεσοποταμία αποτελεί μία μοναδική γεωγραφική περιοχή, όπου η καλλιέργεια της γης είχε επιτευχθεί από νωρίς χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τη βλάστηση. Ο λεγόμενος Πολιτισμός Halaf άνθισε κατά την 6η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή που συμπίπτει σχετικώς με την Εύφορη Ημισέληνο, δηλαδή στη βόρεια Μεσοποταμία, τη βόρια Συρία, και την νότια/νοτιοανατολική Ανατολία. Αυτή η περίοδος διακρίνεται από τις προηγούμενες χρονολογικές περιόδους για τα νέα και διαφορετικά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία της, τα οποία κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στους οικισμούς της Εγγύς Ανατολής.
Μία από τις κεντρικές ερωτήσεις που έχει σκοπό να απαντήσει αυτή η διατριβή είναι: Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη Halaf πολιτισμική ταυτότητα; Εφόσον η ταυτότητα δεν συνδέεται μόνον με τον πολιτισμό, αλλά και με την καταγωγή, το γένος, την ηλικία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση, την εθνότητα, και ακόμη και με τα πολιτικά πιστεύω, πως μπορούμε να ορίσουμε τον όρο ταυτότητα σε μία τόσο πρώιμη περίοδο; Υπάρχουν εθνοτικά, φυλετικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ή άλλα στοιχεία τα οποία να καθορίζουν την ταυτότητα μίας ομάδας ανθρώπων;
Για την επίτευξη των στόχων η συγκεκριμένη διατριβή είναι δομημένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος συζητούνται τα θεωρητικά μοντέλα ταυτότητας από ανθρωπολογικής σκοπιάς, και πιο συγκεκριμένα η εθνοτική, η φυλετική, η κοινωνική, και η πολιτισμική ταυτότητα, καθώς επίσης και η αίσθηση της ταυτότητας και κοινότητας κατά την αρχαιότητα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την μικροανάλυση σε επίπεδο οικισμού (intra–site analysis), όπου διερευνώνται όλες οι εκφάνσεις του υλικού πολιτισμού επτά αρχαιολογικών θέσεων που χρησίμευσαν ως μελέτες περίπτωσης (case studies). Οι επτά αυτοί οικισμοί είναι οι εξής: Tell Arpachiyah, Yarim Tepe II, Tell Umm Qseir, Girikihaciyan, Fıstıklı Höyük, Kazane Höyük, και Kerküşti Höyük. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει μία λεπτομερή ενδοπολιτισμική ανάλυση (intra–cultural analysis) της αρχιτεκτονικής, των ταφικών εθίμων, της κεραμικής, των λίθινων εργαλείων, των μικροευρημάτων, και των πολιτισμικών επαφών. Η συγκεκριμένη ανάλυση τονίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές στον υλικό πολιτισμό μεταξύ αρκετών οικισμών στη βόρεια Μεσοποταμία, με στόχο την διερεύνηση και κατανόηση της Halaf ταυτότητας κατά την 6η χιλιετία π.Χ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιμός Halaf, 6η χιλιετία π.Χ., πολιτισμική ταυτότητα, Μεσοποταμία, Εγγύς Ανατολή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1808
Αριθμός σελίδων:
703
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-05-17.

Gerochristou_2023_Phd final.pdf
28 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2028-05-17.