Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και εφαρμογές της στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328570 49 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θέατρο και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τόμπρου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ, ΟΜΟΤ. ΚΑΘ/., ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
ΜΑΙΡΗ ΖΩΡΑ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓ, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
ΚΛΕΙΩ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ., ΘΕΑΤΡ.ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και εφαρμογές της στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και εφαρμογές της στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το θέμα της παρούσας εργασίας αφορά στην παιδαγωγική διάσταση του σωματικού θεάτρου και στην αναζήτηση της συνεισφοράς του στην διδασκαλία του θεάτρου στην εκπαίδευση. Η προσέγγιση που επιχειρείται στα πλαίσια αυτής της εργασίας δίνει αρχικά προτεραιότητα στην αναλυτική μελέτη της ιστορίας και της εννοιολογικής αμφισημίας του όρου «σωματικότητα» και των φιλοσοφικών παραμέτρων της, και ακολούθως στην προσέγγιση μίας κοινής μεθοδολογίας των «σωματικών θεάτρων» του 20ου αιώνα για την διδασκαλία της θεατρικής τέχνης. Στόχος της προτεραιοποίησης αυτών των παραμέτρων μελέτης είναι η αναζήτηση και ανάδειξη των «ριζικών» στοιχείων του σωματικού θεάτρου που συνδέονται με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής, ώστε να εντοπιστούν επιπλέον τεχνικές αλλά και επιχειρήματα υπέρ της σωματικότητας στην διδασκαλία του θεάτρου στην εκπαίδευση.
Μέσα από μία σύντομη ιστορική διερεύνηση διαπιστώνεται ότι εκτός από προυπόθεση της θεατρικής τέχνης, η σωματικότητα είναι και ένα διαχρονικό αίτημα που διατρέχει την ιστορία του θεάτρου από τους αρχαίους χρόνους ως το σύγχρονο Physical Theatre, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνει ένα ενιαίο είδος με σαφείς καταβολές και συμπαγή χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου για τον προσδιορισμό του σωματικού θεάτρου θα παρατεθούν τα ιδιωματικά χαρακτηριστικά της εργασίας των εκφραστών της σωματικότητας στο θέατρο του 20ου αιώνα, από τους Stanislavski, Μeyerhold, M.Chekhov, Αrtaud, Brecht, Lecoq, μέχρι τους Boal, Grotowski, Barba, Τερζόπουλο, Suzuki και Brook.
Στο δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας θα επιχειρηθεί η σύγκλιση των χαρακτηριστικών αυτών σε κοινές αρχές διδακτικής μεθοδολογίας. Από το «ως εάν» του Stanislavski ως την «παρόρμηση» του Grotowski, την «ουδετερότητα» του Lecoq κ.α., διαπιστώνεται ότι τα ξεχωριστά ιδιώματα της εργασίας των μεγάλων δασκάλων του θεάτρου του 20ου αιώνα συγκλίνουν στις ακόλουθες κοινές μεθοδολογικές αρχές: την εστίαση και ενδυνάμωση της ζωτικής ενέργειας με στόχο τη σύνδεση σώματος-νου, τη νέα προσέγγιση του ρόλου μέσα από την απελευθέρωση της προφορικής ομιλίας και την φυσική παρουσία, την χρήση του χώρου και του χρόνου στο «Εδώ και Τώρα», τη βιωματική γνώση και την διαρκή έρευνα, την ομαδικότητα και το θέατρο συνόλου. Στο τρίτο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί η σύνδεση των κοινών μεθοδολογικών αρχών με τις αρχές του θεάτρου στην εκπαίδευση. Η συμβολοποίηση και οι διαδικασίες εγγραματισμού, η ολόπλευρη συμμετοχή και ψυχοσωματική σύνδεση των μαθητών, η κοινωνικοποίηση, η ενσυναίσθηση και οι μεταγνωστικές δεξιότητες συνδέονται με τα οφέλη από την συμμετοχή του σωματικού θεάτρου στο θέατρο στην εκπαίδευση, τα οποία θα αναλυθούν στο τέταρτο κεφάλαιο.
Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο θα παρατεθούν παραδείγματα εφαρμογής του σωματικού θέατρο στην εκπαίδευση τα οποία αφορούν σε προγράμματα που εκπονήθηκαν από την γράφουσα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόκειται για θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα τα οποία εμπλουτίστηκαν με τεχνικές του σωματικού θεάτρου και υλοποιήθηκαν στη σχολή Χιλλ (εκπαιδευτικό δράμα στο νηπιαγωγείο), στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική αγωγή (θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στο Δημοτικό) και στα πλαίσια του προγράμματος «Θέατρο στο νέο Σχολείο» του Εθνικού Θεάτρου (θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Σωματικό θέατρο, θεατροπαιδαγωγική, σύνδεση σώματος-νου, κριτική παιδαγωγική, βιωματική μάθηση, γνωστικές και μεταγνωστικές δεξιότητες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
120
Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο