Στάθμιση του εργαλείου Salzburg Stress Eating Scale, στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328609 106 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πεδιαδιτάκης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωσταρέλλη Βασιλική, Αν. καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Κανακά-Gantenbein Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μίχου Μαρία, Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάθμιση του εργαλείου Salzburg Stress Eating Scale, στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάθμιση του εργαλείου Salzburg Stress Eating Scale, στην Ελλάδα
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι το υπερβολικό ή μακροχρόνιο στρες δύναται να τροποποιήσει με αρνητικό τρόπο τις διατροφικές συνήθειες και να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ζωή του ατόμου.
ΣΚΟΠΟΣ: Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η στάθμιση και η διαπολιτισμική προσαρμογή του εργαλείου “Salzburg Stress Eating Scale” (SSES), στον ελληνικό πληθυσμό.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά και συμμετείχαν αποκλειστικά ενήλικες. Ως συνοδά εργαλεία χορηγήθηκαν το Perceived Stress Scale (PSS), το Three Factor Eating Questionnaire (TFEQ) και δύο εκ των τριών κλιμάκων από το Dutch Eating Behavior questionnaire (DEBQ). Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν κάποια δημογραφικά στοιχεία όπως επίσης και μερικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Έγινε διερευνητική παραγοντική ανάλυση και χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής Cronbach’s a για την αξιοπιστία του εργαλείου και ο συντελεστής συσχέτισης Spearman’s rho.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά το δείγμα αποτέλεσαν 368 συμμετέχοντες εκ των οποίων το 51.1 % ήταν γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 35 έτη. Η επάρκεια του δείγματος εξετάστηκε με τη χρήση του τεστ Kaiser-Meyer-Olkin και ο συντελεστής KMO ήταν 0,911. Το τεστ σφαιρικότητας του Bartlett είχε p<0.001. H EFA έδειξε ότι μόνο ένας παράγοντας είχε ιδιοτιμή >1 και εξηγούσε το 54.6% της συνολικής διακύμανσης. Οι φορτίσεις όλων των στοιχείων ήταν>0.422. Η τιμή του συντελεστή Cronbach’s a ήταν 0.920, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ικανοποιητική εσωτερική συνοχή. Τέλος, το τεστ επαναληψιμότητας έδειξε ότι δεν υπήρχε κάποια διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη μέτρηση του εργαλείου SSES (p=0.247). Το SSES παρουσίασε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με τις υποκλίμακες του DEBQ και στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση με τις δύο από τις τρείς υποκλίμακες του TEFQ (TFEQ1 r=-0.233, p<0.001, TFEQ3 r=-0.562, p<0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το SSES έχει καλές ψυχομετρικές ιδιότητες και καλή προσαρμογή στον ελληνικό πληθυσμό. Έχει υψηλή εσωτερική συνοχή και είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες οφείλονται στην ύπαρξη στρες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερφαγία, Συναισθηματική Υπερφαγία, Διατροφικές Συνήθειες, Περιοριστική Διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
35
Pediaditakis_Nikolaos_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο