Ο ρόλος του στρες στη δυσφορία φύλου ενηλίκων. Συγχρονική μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328693 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κόκκα Ιουλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Ζέρβας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φλώρα Μπακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του στρες στη δυσφορία φύλου ενηλίκων. Συγχρονική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του στρες στη δυσφορία φύλου ενηλίκων. Συγχρονική μελέτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα άτομα με δυσφορία φύλου αντιμετωπίζουν μια σειρά από χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, όπως το κοινωνικό στίγμα και οι προκαταλήψεις. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση του αλλοστατικού φορτίου και συγκεκριμένων ψυχολογικών χαρακτηριστικών για την αποτύπωση της απόκρισής/ απάντησής τους στο στρες εν συγκρίσει με cisgender άτομα.
Υλικά και μέθοδος: Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια συγχρονική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 21 άτομα με δυσφορία φύλου και 21 cisgender άτομα που πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτό-αναφοράς σχετικά με το αντιλαμβανόμενο στρες, την καταθλιπτική συμπτωματολογία, το άγχος, και την ποιότητα ζωής. Όλοι υποβλήθηκαν σε αιμοληψία μέσω της οποίας αξιολογήθηκαν καρδιαγγειακοί, μεταβολικοί, ανοσολογικοί, και νευροενδοκρινικοί δείκτες.
Αποτελέσματα: Το αλλοστατικό φορτίο των ατόμων με δυσφορία φύλου ήταν υψηλότερο σε στατιστικά σημαντικό βαθμό σε σχέση με τα cisgender άτομα (U = 62,00 και p = .000). Στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων παρουσιάστηκαν επίσης στο αντιλαμβανόμενο στρες (U = 26,00 και p = .000), στο καταστασιακό άγχος και στο άγχος ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας (U = 82,00 και p = .000, U = 35,00 και p = .000, αντίστοιχα), στην καταθλιπτική συμπτωματολογία (U = 117,50 και p = .000) και σε όλες τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής (σωματική υγεία U = 75,50 και p = .000, ψυχική υγεία U = 30,50 και p = .000, κοινωνικές σχέσεις U = 0,00 και p = .000), πλην των περιβαλλοντικών συνθηκών (U = 26.00, p = 0.561). Τα αποτελέσματα της γραμμικής παλινδρόμησης έδειξαν ότι η ταυτότητα φύλου εξηγούσε το 40,5% της συνολικής διακύμανσης του αλλοστατικού φορτίου.
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σύγκρισης επιπέδων αλλοστατικού φορτίου ατόμων με δυσφορία φύλου και cisgender ατόμων. Μελέτες κοορτής με μεγαλύτερα δείγματα θα μπορέσουν να αποδώσουν εγκυρότερα αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δυσφορία φύλου, Ασυμφωνία φύλου, Στρες, Αλλοστατικό φορτίο, Κορτιζόλη, Βιοδείκτες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
42
Διπλωματική εργασία_στρες και δυσφορία φύλου.pdf (606 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο