Μελέτη σύγκρισης μεθόδων μέτρησης Βιταμίνης D και Παραθορμόνης με αυτοματοποιημένες ανοσοενζυμικές τεχνικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328738 50 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κουτσοβασίλη Αδαμαντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαλιάσος Αλέξανδρος, Ιατρός-Κλινικός Χημικός, EurClinChem
Μαρκαντώνη- Κυρούδη Σοφία, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Δρακούλης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη σύγκρισης μεθόδων μέτρησης Βιταμίνης D και Παραθορμόνης με αυτοματοποιημένες ανοσοενζυμικές τεχνικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη σύγκρισης μεθόδων μέτρησης Βιταμίνης D και Παραθορμόνης με αυτοματοποιημένες ανοσοενζυμικές τεχνικές
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των οστεοπορωτικών καταγμάτων, του καρκίνου, του διαβήτη και της υπέρτασης. Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και πιο συγκεκριμένα της 25-υδρόξυ-βιταμίνης D [25(OH)D], που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό. Έτσι, έχουν προκύψει πολλές εργαστηριακές δοκιμές ανίχνευσης και μέτρησης για την κάλυψη διαγνωστικών αναγκών που σχετίζονται με τη βιταμίνη D και την παραθορμόνη (PTH). Καθώς υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σύγκρισης των μεθόδων αυτών, κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η διεξαγωγή μελετών σύγκρισης των εργαστηριακών μεθόδων με σκοπό τον καθορισμό της αξιοπιστίας των μετρήσεων.
Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις διαφορές στις μετρήσεις βιταμίνης D και PTH μεταξύ της ανοσοχημικής μεθόδου ηλεκτροχημειοφωταύγειας (ECLIA) με τον αναλυτή Cobas e411 της Roche Diagnostics και της ανοσοχημικής μεθόδου χημειοφωταύγειας (CLIA) με τον αναλυτή Maglumi X3 της Snibe Diagnostics.
Μέθοδος: Για τη μελέτη συλλέχθηκαν συνολικά 158 δείγματα ορού και πλάσματος από ενήλικους, υγιείς εθελοντές. Τα δείγματα φυγοκεντρήθηκαν στους 4°C και διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία -80°C μέχρι τη μέτρησή τους στο εργαστήριο. Η ανάλυση των δειγμάτων έγινε σύμφωνα με το πρωτόκολλο του κάθε κατασκευαστή. Κάθε δείγμα αναλύθηκε για 25(OH)D και PTH ταυτόχρονα. Οι μετρήσεις μεταξύ των δύο μεθόδων απείχαν χρονικά μία εβδομάδα.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματά μας αποκαλύπτουν χαμηλή συμφωνία μεταξύ των προσδιορισμών. Στη τεχνική ECLIA τα μέσα επίπεδα 25(ΟΗ)D ήταν υψηλότερα κατά 30.07% (95% CI: 27.8 έως 32.4) και της PTH χαμηλότερα κατά 39.7% (95% CI: -42.3 έως -37.0) σε σχέση με τα αντίστοιχα μετρούμενα επίπεδα με τη τεχνική CLIA. Η ανάλυση παλινδρόμησης μεταξύ των μεθόδων αποκάλυψε γραμμικό μοντέλο (p>0,05) και για τις δύο προσδιοριζόμενες ουσίες.
Συμπεράσματα: Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο μεθόδων. Η σημασία των επιπέδων βιταμίνης D, αλλά και της παραθορμόνης είναι σημαντικά για την κλινική πρακτική. Κατά συνέπεια απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί ένα παγκόσμιο εύρος τιμών αναφοράς για τα επίπεδα της βιταμίνης D και της παραθορμόνης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
βιταμίνη D, παραθορμόνη, ηλεκτροχημειοφωταύγεια, χημειοφωταύγεια,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
129
Αριθμός σελίδων:
70
Koutsovasili_Adamantia_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο