Digital versus conventional impressions in fixed prosthodontics: An overview of systematic reviews

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328758 108 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Καϊτατζίδου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιαννακόπουλος Νικόλαος Νικήτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κούρτης Στέφανος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Μπακοπούλου Αθηνά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Digital versus conventional impressions in fixed prosthodontics: An overview of systematic reviews
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση ψηφιακής και αναλογικής αποτύπωσης στην ακίνητη προσθετική: Μια συστηματική ανασκόπηση των συστηματικών ανασκοπήσεων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ακρίβεια της αποτύπωσης είναι σημαντική, ειδικά στην ακίνητη προσθετική. Επί του παρόντος, έχουν δημοσιευθεί πολλές συστηματικές ανασκοπήσεις, οι οποίες αφορούν στην ακρίβεια των ψηφιακών και αναλογικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, η ποιότητα της τεκμηρίωσης και της μεθοδολογικής ποιότητας των ανασκοπήσεων δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης των συστηματικών ανασκοπήσεων (overview of systematic reviews) είναι να πραγματοποιήσει μια συστηματική κριτική αξιολόγηση της μεθοδολογικής ποιότητας των υπαρχόντων ανασκοπήσεων, να συνοψίσει τα δεδομένα και να συγκρίνει ποσοτικά την ακρίβεια των ψηφιακών και αναλογικών αποτυπωμάτων ως προς την οριακή και εσωτερική εφαρμογή, την ορθότητα, και την πιστότητα ακίνητων αποκαταστάσεων που υποστηρίζονται από δόντια ή/και εμφυτεύματα σε μερικά ή/και ολικά νωδούς ασθενείς.
Μέθοδοι: Το πρωτόκολλο καταχωρήθηκε στο PROSPERO (CRD42022381490). Πραγματοποιήθηκε ενδελεχής αναζήτηση στις PubMed (MEDLINE), Scopus, Web of Science, Google Scholar και στη γκρίζα βιβλιογραφία (OpenGray, IADR congress abstracts) έως τις 28 Νοεμβρίου 2022. Ο σχεδιασμός και η αναφορά της ανασκόπησης έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες PRIOR (Preferred Reporting Items for Overviews of Reviews). Η αξιολόγηση της μεθοδολογικής ποιότητας των συμπεριλαμβανομένων ανασκοπήσεων έγινε με το εργαλείο AMSTAR-2. Επίσης αξιολογήθηκε ο βαθμός αλληλοεπικάλυψης των πρωτογενών μελετών. Για την επιλογή της βέλτιστης τεκμηρίωσης χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος αποφάσεων κατά Jadad. Η επιλογή των μελετών και η εξαγωγή δεδομένων πραγματοποιήθηκαν απο δύο ερευνητές. Δεν ήταν δυνατή η μετα-ανάλυση των δεδομένων λόγω μεγάλης ετερογένειας. Οι συμπεριλαμβανόμενες συστηματικές ανασκοπήσεις χωρίστηκαν σε τρείς κατηγορίες σύμφωνα με το κύριο ερώτημά τους, ακρίβεια αποτύπωσης σε αποκαταστάσεις οδοντικής στήριξης, εμφυτευματικής στήριξης, και οδοντικής και εμφυτευματικής στήριξης.
Αποτελέσματα: Τελικά, συμπεριλήφθηκαν 28 συστηματικές ανασκοπήσεις, 12 εκ των οποίων με μετα-ανάλυση, δημοσιευμένες απο το 2014 έως το 2022. Σύμφωνα με το εργαλείο AMSTAR-2, μόνο μια ανασκόπηση αξιολογήθηκε ως υψηλής ποιότητας, τρείς ως μέτριας, πέντε ως χαμηλής, και 19 ως πολύ χαμηλής ποιότητας μελέτες. Όσον αφορά στην ακρίβεια των ακίνητων αποκαταστάσεων οδοντικής στήριξης, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές ως προς την οριακή και εσωτερική εφαρμογή των αποκαταστάσεων από ψηφιακή ή αναλογική αποτύπωση. Στις ακίνητες αποκαταστάσεις εμφυτευματικής στήριξης, και οι δύο τεχνικές αποτύπωσης παρέχουν κλινικά αποδεκτή οριακή εφαρμογή, μικρότερη των 120μm. Όσο αυξάνει το εύρος του τόξου στην ψηφιακή αποτύπωση, φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ακρίβεια του αποτυπώματος.
Αποτελέσματα: Γενικά, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ακρίβεια μεταξύ των ψηφιακών και αναλογικών αποτυπωμάτων. Τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της χαμηλής μεθοδολογικής ποιότητας των συμπεριλαμβανομένων ανασκοπήσεων και της μεγάλης ετερογένειας μεταξύ τους. Οι μελλοντικές πρωτογενείς μελέτες θα πρέπει να ακολουθούν προκαθοριμένα και συγκρίσιμα πρωτόκολλα και να χρησιμοποιούν κατάλληλες μετρήσεις για κάθε παράμετρο, ώστε σταδικά να μειωθεί η ετερογένεια. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ακολουθώντας κατάλληλες πρότυπες οδηγίες, ώστε να έχουν σαφή, συστηματική και ελέγξιμη ερευνητική μεθοδολογία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακρίβεια αποτύπωσης, Αναλογική αποτύπωση, Ψηφιακή αποτύπωση, Δόντι, Εμφύτευμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
131
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kaitatzidou_Aikaterini_Master.pdf
16 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.