Tρέχουσες κλινικές μελέτες για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329550 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη Κλινικο-Εργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-07
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χατζής Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής , Ιατρικής Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγόριος Στρατάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρικής Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολέτα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Tρέχουσες κλινικές μελέτες για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Tρέχουσες κλινικές μελέτες για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα
Περίληψη:
Εισαγωγή: O καρκίνος του πνεύνομα (ΚΠ) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες με 62 νέες περιπτώσεις ανά 100000 άτομα να καταγράφονται ετησίως στις ΗΠΑ. Λόγω του υψηλού επιπολασμού του αλλά και της σαφώς καθορισμένης συσχέτισής του με το κάπνισμα είναι αναγκαίος ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (LDCT). Παρά την υψηλή ευαισθησία αυτών των μεθόδων τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα παραμένουν υψηλά και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα σε τομείς όπως οι παράγοντες κινδύνου για ΚΠ και τα κριτήρια για screening καθώς και η μελέτη για την ανάδειξη βιοδεικτών.Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανασκόπηση των τρέχουσων μελέτων πάνω στον προσυμπτωματικό έλεγχο του ΚΠ.
Μέθοδος: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τις τρέχουσες μελέτες πάνω στον προσυμπτωματικό έλεγχο του ΚΠ .Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η αναζήτηση μελετών που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί. Η αναζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω της σελίδας ClinicalTrials.gov χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες λέξεις κλειδιά: Lung Cancer και screening. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα φίλτρα:α) Recruiting,β) Not yet recruiting,γ) Active not recruiting,δ) Enrolling by invitation,ε)Suspended,στ)Terminated,ζ) Withdrawn. Η αναζήτηση είχε ως αποτέλεσμα 356 μελέτες από τις οποίες 57 κρίθηκαν κατάλληλες για αναφορά στη συγκεκριμένη εργασία.
Αποτελέσματα: Η έρευνα σήμερα θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στα παρακάτω πέντε πεδία:
Α) Τρέχουσες μελέτες για τους παράγοντες κινδύνου για ΚΠ, όπως oi μελέτες LUSCO-1 και η PREVALUNG.
Β)Τρέχουσες μελέτες πάνω στα κριτήρια ένταξης των ατόμων σε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για ΚΠ όπως η μελέτη HANSE
Γ)Τρέχουσες μελέτες πάνω στην αξιολόγηση των ευρημάτων από ένα πρόγραμμα screening,όπως η μελέτη The Watch Spot Trial (WTS).
Δ)Τρέχουσες μελέτες πάνω στους βιοδείκτες που μπορούν να συμβάλλουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο όπως οι μελέτες BIOMILD και SUMMIT.
Ε)Τρέχουσες μελέτες πάνω στην εφαρμογή προγραμμάτων screening και στην ένταξη ενός προγράμματος διακοπής καπνίσματος σε αυτά όπως οι μελέτες CLEAR και PLUTO.
Συμπεράσματα: Συνοψίζοντας οι τρέχουσες μελέτες πάνω στον προσυμπτωμστικό έλεγχο του ΚΠ επιχειρούν να συμπληρώσουν στην ήδη υπάρχουσα έρευνα τα ακόλουθα κενά:
Α)Την ανάδειξη βιοδεικτών που θα καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα άτομα υψηλού κινδύνου για ΚΠ και θα ελαχιστοποιούν έτσι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Β)Την ανάδειξη τεχνολογιών που θα μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς να διακρίνουν έναν καλοήθη από έναν κακοήθη όγκο στην LDCT.
Γ)Tην ανάδειξη προβλεπτικών μοντέλων για ΚΠ που θα συνδυάζουν περισσότερους παράγοντες από το ιστορικό καπνίσματος και την ηλικία.
Δ)Την ανάδειξη της διαδικασίας Shared Decision Making (SDM) σε βασικό βήμα στον αλγόριθμο του screening.
Ε)Tην εφαρμογή ενός προγράμματος screening σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν επαρκή υγειονομική κάλυψη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος πνεύμονα,Προσυμπτωματικός έλεγχος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
94
Chatzis Dimitrios Msc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο