Υπνική άπνοια χωρίς υπνηλία. Είναι πραγματικά ασυμπτωματική;

Διπλωματική Εργασία uoadl:3330495 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-01
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βαγιάκης Μιχαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Λουτράρη, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπνική άπνοια χωρίς υπνηλία. Είναι πραγματικά ασυμπτωματική;
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπνική άπνοια χωρίς υπνηλία. Είναι πραγματικά ασυμπτωματική;
Περίληψη:
Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή νόσος της οποίας οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, το αντρικό φύλο, η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι πιο σημαντικές παθοφυσιολογικές συνέπειες της υπνικής άπνοιας είναι ηλεκτροεγκεφαλογραφικές αφυπνίσεις και τα επεισόδια διαλείπουσας υποξαιμίας, τα οποία διεγείρουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις μεταβολές της ενδοθωρακικής πίεσης οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακερματισμό του ύπνου. Ο κατακερματισμός του ύπνου, οι συμπαθητικές εκφορτίσεις και η διαλείπουσα υποξαιμία οδηγούν μακροπρόθεσμα στις διαταραχές της υπνικής άπνοιας όπως είναι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος και η ημερήσια συμπτωματολογία με κύρια την υπνηλία.
Στην μελέτη αυτή νέο-διαγνωσμένων ασθενών με υπνική άπνοια με πολυπνογραφία στο εργαστήριο ύπνου θέλαμε να εξετάσουμε καταρχήν την εμφάνιση συμπτωματολογίας στους ασθενείς που είχαν παθολογικό υπνοαπνοικό δείκτη και εν συνεχεία την ύπαρξη ή μη συμπτωματολογίας σε ασθενείς με απουσία υπνηλίας. Στην βιβλιογραφία συχνά αναφέρονται οι ασθενείς με υπνική άπνοια χωρίς υπνηλία , ως πάσχοντες από ασυμπτωματική υπνική άπνοια. Από τους 312 ασθενείς που προσήλθαν σε διάρκεια ενός έτους και συμφώνησαν να συμμετέχουν στο ερευνητικό πρωτόκολλο, διαγνώστηκαν 280 με υπνοαπνοικό δείκτη μεγαλύτερο ή ίσο του πέντε.
Στους ασθενείς αυτούς ελήφθη λεπτομερές ιστορικό, έγινε κλινική εξέταση ενώ συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο της κλίμακας Epworth. Κατά τη λήψη του ιστορικού καταγράφηκαν τα δημογραφικά δεδομένα, τα ανθρωπομετρικά δεδομένα, οι συμπεριφορές υγείας, η φαρμακευτική αγωγή καθώς και πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις. Το ερωτηματολόγιο της κλίμακας Epworth συμπληρώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στα ελληνικά σύμφωνα με την πιστοποιημένη μετάφραση στα ελληνικά. Ως παθολογική ημερήσια υπνηλία θεωρήθηκε σκορ μεγαλύτερο του 10 στην κλίμακα Epworth.
Ώς υπνηλικοί κατετάγησαν 116 άτομα (41.4%) και ως μη υπνηλικοί 164 άτομα (58.6%). Ως προς την συμπτωματολογία φαίνεται γενικά, ότι η υπνηλία είναι ένα συχνό ημερήσιο σύμπτωμα σημαντικά είναι όμως τα ποσοστά και άλλων συμπτωμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπνική άπνοια, Yπνηλία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
154
Αριθμός σελίδων:
87
Βαγιακης Μιχάλης μεταπτυχιακη εργασια.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο