Ιστορική αναδόμηση της στοιχειομετρίας και η επίδρασή της στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια χημείας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τον 20ο αιώνα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3331658 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-20
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αλεξάτος Χαράλαμπος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σάλτα Αικατερίνη ΕΔΙΠ Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,(Επιβλέπουσα),
Μεθενίτης Κωνσταντίνος Καθηγητής Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,
Πασχαλίδου Αικατερίνη, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ιστορική αναδόμηση της στοιχειομετρίας και η επίδρασή της στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια χημείας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τον 20ο αιώνα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ιστορική αναδόμηση της στοιχειομετρίας και η επίδρασή της στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια χημείας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τον 20ο αιώνα.
Περίληψη:
Η ανάγκη για μαθητές και πολίτες που μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με βάση πραγματικές γνώσεις σημαίνει γνώση του ιστορικού πλαισίου διαμόρφωσης των εννοιών καθώς και της εξέλιξή τους ως αποτέλεσμα της επιστημονικής προόδου. Επομένως, η ανάλυση τον σχολικών βιβλίων Χημείας μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το τι διδάσκεται, πώς διδάσκεται και τι προβλήματα μάθησης/κατανόησης μπορούμε να αναμένουμε. Αυτός είναι και ο σκοπός της παρούσας εργασίας για την έννοια της στοιχειομετρίας και των βασικών εννοιών που συνδέονται με αυτή, καθώς η παρουσίασή της στα σχολικά βιβλία δεν έχει μελετηθεί καθόλου παρά την αναμφισβήτητη σημασία της,.
Για το σκοπό της παρούσας εργασίας αναλύθηκαν 9 βιβλία Χημείας που χρησιμοποιήθηκαν ως σχολικά εγχειρίδια από το 1940 έως σήμερα με τη χρήση δεκαπέντε (15) κριτηρίων. Από την ανάλυση προέκυψαν ευρήματα σχετικά με την εισαγωγή και τον τρόπου παρουσίασης ή/και χρήσης των όρων στοιχειομετρία, mole, αριθμός Avogadro, ποσότητα ουσίας, σχετική μοριακή μάζα (Mr) και «μολαρική μάζα» (Μ).
Από τα ευρήματα της εργασίας προκύπτουν μερικά βασικά συμπεράσματα. Αυτά είναι: 1) Η καθυστερημένη ανταπόκριση του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην ιστορική αναδόμηση εννοιών και πιο συγκεκριμένα της στοιχειομετρίας, 2) Η θεμελίωση των εννοιών χωρίς ή με ελάχιστες αναφορές στην ιστορική τους εξέλιξη με συνέπεια η νοηματοδότηση των εννοιών να εμφανίζεται ως δεδομένη και αμετάβλητη. 3) Επιστημονικά σφάλματα, σοβαρές ελλείψεις και σύγχυση εννοιών σε πολλά από τα βιβλία.
Με βάση αυτά προτείνεται η παρουσίαση της εξέλιξης των ιδεών στα σχολικά βιβλία, η επιστημονική τεκμηρίωση των εννοιών και η αποφυγή λαθών, η ενίσχυση σε εννοιολογικές ερωτήσεις με αντίστοιχη μείωση των αλγοριθμικών ασκήσεων και η ανανέωση και αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων σε σύντομα χρονικά διαστήματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Στοιχειομετρία, mole, αριθμός Avogadro, ποσότητα ουσίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
101
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΛΕΞΑΤΟΣ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο