Φροντίδα παιδιών στο τέλος της ζωής στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3331731 53 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Θεραπεία Παίδων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νταβανά Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Δούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Ιωάννης Κουτελέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμος Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φροντίδα παιδιών στο τέλος της ζωής στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φροντίδα παιδιών στο τέλος της ζωής στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πλειονότητα των παιδιατρικών θανάτων συμβαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας παίδων (ΜΕΘΠ). Σοβαρό αντίκτυπο έχει η κατάσταση υγείας του παιδιού στη ΜΕΘΠ στην οικογένειά του. Η φροντίδα στο τέλος της ζωής (EOLC) μπορεί να έχει διαρκή επίδραση και μετά το θάνατο του παιδιού στη διαχείριση του πένθους.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της φροντίδας των παιδιών στο τέλος της ζωής στη ΜΕΘΠ.
Υλικό – Μέθοδος: Συστηματική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε με αναζήτηση στη διεθνή βιβλιογραφία στις βάσεις Pubmed και Scopus με τη χρήση λέξεων-κλειδιών. Τα κριτήρια εισαγωγής των άρθρων στη μελέτη ήταν: 1. Να είναι γραμμένα στην Αγγλική́ γλώσσα 2. Να είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. 3. Να είναι απολύτως σχετικά με το θέμα της μελέτης. 4. Να είναι δημοσιευμένα από το 2013-2022.
Αποτελέσματα: Τα παιδιά με καρκίνο αντιμετωπίζουν υψηλό φορτίο εντατικών θεραπειών στη ΜΕΘΠ. Η καθυστερημένη έναρξη PPC (>30 ημέρες πριν το θάνατο) σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες ο τόπος θανάτου να είναι η ΜΕΘΠ. Οι γονείς βίωσαν μη συμπονετική συμπεριφορά από το προσωπικό, κακή ποιότητα επικοινωνίας στη ΜΕΘΠ, μειωμένη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και έλλειψη ιδιωτικότητας τις τελευταίες στιγμές του παιδιού τους. Τα παιδιά με καρκίνο μπορεί να έχουν σημαντική επιβάρυνση από τα συμπτώματα στο τέλος της ζωής τους, καταγράφηκαν όμως θετικές αλλαγές στην επικοινωνία και στο τρόπο περίθαλψης και διαχείρισης του θανάτου μετά την εφαρμογή PPC. Η εφαρμογή της PPC συσχετίστηκε με λιγότερες παρεμβάσεις, υψηλότερο ποσοστό αξιολόγησης του πόνου και καλύτερη τεκμηρίωση της διαχείρισης του πόνου. Συνολικά υπήρξε αύξηση της ανακατεύθυνσης της φροντίδας από θεραπευτική σε ανακουφιστική, της χρήσης ανακουφιστικών φαρμάκων και μείωση των παρεμβάσεων στο τέλος της ζωής.
Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που ακόμη αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και το οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν γι’ αυτά, στο τέλος της ζωής. Η πτωχή ικανοποίηση των παιδιών και γονέων και η πτωχή ποιότητα ζωής βελτιώνονται με την εφαρμογή της PPC. Γονείς και νοσηλευτές καταβάλλουν κοινές προσπάθειες με την εφαρμογή της PPC να προσφέρουν στο παιδί, ειρηνικές και απαλλαγμένες από πόνο τελευταίες στιγμές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτική, Παιδιατρική νοσηλευτική, Μονάδες εντατικής θεραπείας, Φροντίδα, Εντατική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
79