Τεχνητή διατροφή στο βαρέως πάσχοντα ασθενή

Διπλωματική Εργασία uoadl:3333308 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-05
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Δημητρακοπούλου Διονυσία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Ρίκος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΛΜΕΠΑ
Μιχαήλ Ροβίθης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΛΜΕΠΑ
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνητή διατροφή στο βαρέως πάσχοντα ασθενή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνητή διατροφή στο βαρέως πάσχοντα ασθενή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η τεχνητή διατροφή στο βαρέως πάσχοντα ασθενή αποτελεί βασικό στοιχείο της θεραπευτικής του αγωγής, καθώς του παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της εντερικής και παρεντερικής σίτισης. Οι δύο μέθοδοι παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης του βαρέως πάσχοντα ή να παρατείνουν την παραμονή στο νοσοκομείο, ακόμη και να αυξήσουν τη θνητότητα.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ‘ήταν η διερεύνηση της χρήσης των μεθόδων τεχνητής διατροφής στο βαρέως πάσχοντα ασθενή, πότε και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και η συμβολή τους στη θεραπεία.
Ερευνητική μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων στην ξένη βιβλιογραφία από το 2004 έως το 2019, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Google Scholar, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά στην αγγλική γλώσσα όπως «Critically ill patient», «artificial nutrition», «enteraparenteral nutrition». Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν τελικά 12 άρθρα.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα των 12 μελετών κατέδειξαν ότι, οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς που έλαβαν πρώιμα, εντερική σίτιση, είχαν καλύτερη πρόγνωση από εκείνους οι οποίοι έλαβαν καθυστερημένα εντερική σίτιση αλλά και από εκείνους που έλαβαν πρώιμα παρεντερική σίτιση.
Συμπεράσματα: Η τεχνητή διατροφή συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της κλινικής εικόνας στο βαρέως πάσχοντα ασθενή. Η εντερική σίτιση πλεονεκτεί σημαντικά έναντι της παρεντερικής ανάλογα με το χρονικό σημείο χορήγησης της κάθε μίας. Μεγάλη σημασία έχει, η προηγούμενη θρεπτική κατάσταση του ασθενή, καθώς φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού στην χορήγηση τεχνητής διατροφής. Οι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας μέσα από την τήρηση των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών χορήγησης της τεχνητής διατροφής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βαρέως πάσχων ασθενής, Τεχνητή διατροφή, Εντερική - παρεντερική διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.