Ανατομική μελέτη, χειρουργική προσπέλαση και παραλλαγές του υπερπλατίου νεύρου στην άρθρωση του ώμου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3335578 64 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-08-18
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τσικούρης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαρία Πιάγκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Τρουπής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Πρωτογέρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Βλαχοδημητρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Γούτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Τσακωτός, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομική μελέτη, χειρουργική προσπέλαση και παραλλαγές του υπερπλατίου νεύρου στην άρθρωση του ώμου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομική μελέτη, χειρουργική προσπέλαση και παραλλαγές του υπερπλατίου νεύρου στην άρθρωση του ώμου.
Περίληψη:
Το υπερπλάτιο νεύρο είναι ένα μεικτό νεύρο σημαντικότατο για την ωμική ζώνη.
Εκφύεται φυσιολογικά από το άνω πρωτεύον στέλεχος του βραχιονίου πλέγματος και δίνει μυϊκούς κλάδους για τη νεύρωση του υπερακανθίου και του υπακανθίου μυός και αισθητικούς κλάδους κυρίως για την άρθρωση του ώμου. Η ωμοπλατιαία εντομή και η ακανθογληνική εντομή που γεφυρώνονται από τους αντίστοιχους συνδέσμους είναι οι χαρακτηριστικές θέσεις στο οστούν της ωμοπλάτης στις οποίες το υπερπλάτιο νεύρο είναι πιο επιρρεπές σε συμπίεση και τραυματισμό. Το αποτέλεσμα είναι η άλλοτε άλλου βαθμού υπερπλάτια νευροπάθεια. Σε περιπτώσεις υπερπλάτιας νευροπάθειας όπου έχει πλέον αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση ή δεν ενδείκνυται, η θεραπεία γίνεται με χειρουργική (κλασσική ανοικτή ή αρθροσκοπική) αποσυμπίεση του υπερπλατίου νεύρου στις θέσεις αυτές. Στην παρούσα μελέτη παρασκευάστηκαν 41 μονιμοποιημένοι πτωματικοί ώμοι, προερχόμενοι από τους εθελοντές δωρητές σώματος στο Εργαστήριο Ανατομίας – «Ανατομείο» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Μελετήθηκαν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του υπερπλατίου νεύρου (έκφυση, πορεία και διανομή των κλάδων) έγιναν μετρήσεις σχετικά με το μήκος του υπερπλατίου νεύρου αλλά και την μορφομετρία της ωμοπλατιαίας και της ακανθογληνικής εντομής και έγινε ιστολογική μελέτη των εγκαρσίων συνδέσμων της ωμοπλάτης και των ακανθογληνικών συνδέσμων με σκοπό την διερεύνηση της σύστασής τους και του βαθμού οστεοποίησής τους.
Στους ώμους που παρασκευάστηκαν, όλα τα υπερπλάτια νεύρα εκφύονταν από το άνω
πρωτεύον στέλεχος του βραχιονίου πλέγματος σύμφωνα δηλαδή με τα πρότυπα της κείμενης βιβλιογραφίας. Κατόπιν το νεύρο διερχόταν υπό τον εγκάρσιο σύνδεσμο της ωμοπλάτης έδινε 2-3 μυϊκούς κλάδους στον υπερακάνθιο και μετά διέλαυνε της ακανθογληνικής εντομής προς τον υπακάνθιο βόθρο δίνοντας 4-5 κλάδους για τον ομώνυμο μυ. Οι εγάρσιοι σύνδεσμοι της ωμοπλάτης ήταν 6/41 (14.63%) πλήρως οστεοποιημένοι, 12/41 (29.27%) μερικώς και 23/41(56.1%) μη οστεοποιημένοι. Το σχήμα των εγκαρσίων συνδέσμων ήταν ως επί το πλείστον τριγωνικό. Σε 3/41 ώμους που παρασκευάστηκαν (7.32%) βρέθηκε επιπλέον και ένας πρόσθιος κορακο-ωμοπλατιαίος σύνδεσμος. Από τους 9 ακανθογληνικούς συνδέσμους που ταυτοποιήθηκαν οι 5 ήταν μεμβρανώδεις, 3 γραμμικοί και ένας τριγωνικού σχήματος. Επιπροσθέτως βρέθηκε μια αρκετά σπάνια ανατομική παραλλαγή κατά την οποία το υπερπλάτιο νεύρο χορηγούσε ισχνό νευρικό κλάδο πριν την διέλευσή του από την ωμοπλατιαία εντομή. Η βαθιά γνώση της φυσιολογικής έκφυσης, πορείας και διανομής των κλάδων του υπερπλατίου νεύρου όσο και των διαφόρων ανατομικών παραλλαγών αυτού από μεριάς του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι υψίστης σημασίας για ασφαλείς και επιτυχημένες
προσπελάσεις (είτε πρόσθιες είτε οπίσθιες) του υπερπλατίου νεύρου και για την αποφυγή πρόκλησης ιατρογενούς βλάβης σε κάποιο από τα ευγενή στοιχεία της περιοχής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανατομία, Ορθοπαιδική, Ώμος, Υπερπλάτιο νεύρο, Υπερπλάτια νευροπάθεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
98
GEORGIOSTSIKOURISDIATRIVI.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο