Erosive tooth wear in children and adolescents: awareness, knowledge, and management. A case-based questionnaire among Greek dentists.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3336421 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδοδοντιατρική
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-14
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χατζημάρκου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γκιζάνη Σωτηρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάννου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αγουρόπουλος Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Erosive tooth wear in children and adolescents: awareness, knowledge, and management. A case-based questionnaire among Greek dentists.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στους Έλληνες Οδοντιάτρους σχετικά με τις γνώσεις τους για τη διάγνωση, αιτιολογία και αντιμετώπιση των βλαβών διαβρωτικής οδοντικής φθοράς σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Με μια ολοένα αυξανόμενη συχνότητα που συνδέεται με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τον μοντέρνο τρόπο ζωής, η οδοντική διάβρωση αποτελεί ένα αυξανόμενο κλινικό πρόβλημα. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορισθεί η γενική γνώση και εμπειρία των Ελλήνων οδοντιάτρων σχετικά με τις βλάβες διαβρωτικής οδοντικής φθοράς σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12-30 ετών), και βασιζόμενοι σε ένα κλινικό περιστατικό, να διερευνηθούν οι προτιμήσεις τους σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των βλαβών.
Μέθοδοι:. Πρόκειται για μια διαστρωματική μελέτη που χρησιμοποίησε ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά σε ένα διαστρωματοποιημένο δείγμα ενεργών οδοντιάτρων, μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (n=218). Στοιχεία σχετικά με την κλινική καταγραφή, τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες και την κλινική διαχείριση των βλαβών διαβρωτικής οδοντικής φθοράς συλλέχθηκαν. Περιγραφική στατιστική, δοκιμασίες χ2 και σχετικοί λόγοι συμπληρωματικών πιθανοτήτων (odds ratio) εφαρμόστηκαν για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων
Αποτελέσματα: Το ποσοστό απάντησης ήταν 96%. Η πλειοψηφία (71%) κατέγραφε τις βλάβες διαβρωτικής οδοντικής φθοράς στους ασθενείς αλλά μόνο το 5% χρησιμοποιούσε ένα καθιερωμένο σύστημα καταγραφής (δείκτη). Πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των συμμετεχόντων εύρισκαν τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες της νόσου, με τη συχνή κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών (67%) και όξινων τροφών (56%) να είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες. Οι περισσότεροι από όσους απάντησαν διαχειρίζονταν τους ασθενείς με βλάβες διαβρωτικής οδοντικής φθοράς στο ιδιωτικό τους οδοντιατρείο, ενώ το 23% τους παρέπεμπαν σε άλλο εξειδικευμένο οδοντίατρο ή πανεπιστημιακή κλινική. Οι συμμετέχοντες επικεντρώνονταν στην δευτερογενή πρόληψη (οδηγίες διατροφής και στοματικής υγιεινής, έκθεση σε φθόριο) και προτιμούσαν λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους για τα πρόσθια δόντια, με τις πιο επεμβατικές επιλογές να περιορίζονται στους κάτω γομφίους.
Συμπεράσματα: Η πλειοψηφία των Ελλήνων οδοντιάτρων που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη κατέγραφαν τις βλάβες διαβρωτικής οδοντικής φθοράς και τις πιθανές τους αιτίες. Φαίνεται επίσης ότι έχουν υιοθετήσει προληπτικές τακτικές και μεθόδους ελάχιστης παρέμβασης για τη διαχείριση των βλαβών σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Διαπιστώθηκε ωστόσο η ανάγκη για βελτίωση της αξιολόγησης και καταγραφής των βλαβών, της καταγραφής και η ανάλυσης των διατροφικών συνηθειών καθώς επίσης να βελτιωθεί η καταγραφή των στοιχείων του σιέλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οδοντική διάβρωση, Ερωτηματολόγιο, Θεραπεία, Καταγραφή βλαβών, Δίαιτα, Σίελος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
89
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ CHATZIMARKOU.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.