The effect of Chios’ mastic mouthwash on halitosis and oral hygiene in orthodontic patients: a randomized clinical trial.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3336544 72 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-17
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τσιρώνη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σηφακάκης Ιωσήφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάννου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Βασιλόπουλος Σπυρίδων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The effect of Chios’ mastic mouthwash on halitosis and oral hygiene in orthodontic patients: a randomized clinical trial.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του στοματικού διαλύματος με μαστίχα Χίου στην κακοσμία και στοματική υγιεινή ασθενών υπό ορθοδοντική θεραπεία: τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.
Περίληψη:
Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) αποτελεί συχνό φαινόμενο και διαχωρίζεται σε
φυσιολογική ή παθολογική. Η πρώτη είναι σχετιζόμενη με τον ύπνο, το κάπνισμα, την
κατανάλωση αλκοόλ ή έχει ορμονικό υπόβαθρο. Η παθολογική κακοσμία του στόματος προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη στοματική κοιλότητα και οφείλεται στον μεταβολισμό των μικροβίων στις επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας. Οι ασθενείς με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς είναι περισσότερο επιρρεπείς στην κακοσμία του στόματος λόγω της δυσκολίας στην αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Η μέτρηση της κακοσμίας μπορεί να γίνει με τη χρήση τριών αντικειμενικών μεθόδων: οργανοληπτική μέθοδος, χαλιμετρία και αεριο-χρωματογραφία. Η τελευταία αποτελεί την πιο πρόσφατη μέθοδο αξιολογεί τη συγκέντρωση των τριών πιο συνηθισμένων πτητικών ενώσεων θείου (ΠΕΘ) που σχετίζονται με την κακοσμία. Αυτά είναι: το υδρόθειο (H2S), η μεθυλ-μερκαπτάνη (CH3SH) και το διμεθυλσουλφίδιο [(CH3)2S]. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση του στοματικού διαλύματος με μαστίχα Χίου στην κακοσμία του στόματος και στους δείκτες πλάκας και φλεγμονής σε ασθενείς υπό ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η μελέτη ήταν μια προοπτική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με δύο παράλληλες ομάδες. Τριάντα ασθενείς με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς κατανεμήθηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1, είτε στην ομάδα μαστίχας είτε στην ομάδα εικονικού στοματικού διαλύματος. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν στοματικά διαλύματα για 2 εβδομάδες. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας περιλάμβαναν ηλικίες μεταξύ 13 και 18 ετών, ενεργή ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, καλή γενική υγεία και συνολικά αρχικά επίπεδα ΠΕΘ πάνω από το επίπεδο των 150ppb: Οι μεταβλητές που αξιολογήθηκαν ήταν: (α) η κακοσμία μέσω των επιπέδων ΠΕΘ με τη συσκευή Oral ChromaTM, (β) η υποκειμενική αντίληψη της κακοσμίας μέσω ερωτηματολογίων και (γ) η στοματική υγιεινή μέσω του τροποποιημένου δείκτη πλάκας (PI-M) και του δείκτη φλεγμονής (GI) τόσο κατά την έναρξη (Τ0) όσο και μετά από 2 εβδομάδες (Τ1). Στην ομάδα μαστίχας, τα επίπεδα
υδρόθειου μειώθηκαν από 221,00ppb (T0) σε 125,00ppb (T1) και η διαφορά μεταξύ των θεραπειών ήταν στατιστικά σημαντική και υπέρ της ομάδας μαστίχας. Ωστόσο, οι διαφορές στα επίπεδα των άλλων δύο αερίων, της μεθυλ-μερκαπτάνης και του διμεθυλσουλφδίου, δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Οι δείκτες στοματικής υγιεινής παρουσίασαν μικρές διαφορές και στις δύο ομάδες, ενώ οι υποκειμενικές μετρήσεις της κακοσμίας του στόματος δεν παρουσίασαν διαφορές. Συμπερασματικά, τα στοματικά διαλύματα μαστίχας θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικό τρόπο ελέγχου πιθανής κακοσμίας του στόματος σε έφηβους ασθενείς κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με ακίνητους ηχανισμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χαλίτωση, Στοματικό διάλυμα, Μαστίχα Χίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
51
Tsironi_Konstantina_Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο