Assessment of SPIN in abstracts of endodontic meta-analyses published in the last decade

Διπλωματική Εργασία uoadl:3336555 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδοδοντίας
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-17
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γιαννακούλας Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζανετάκης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γεωργοπούλου Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κερεζούδης Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Assessment of SPIN in abstracts of endodontic meta-analyses published in the last decade
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση του SPIN στις περιλήψεις των δημοσιευμένων μετα-αναλύσεων της τελευταίας δεκαετίας στην Ενδοδοντική βιβλιογραφία
Περίληψη:
Σκοπός: Ο όρος spin αναφέρεται στην εκούσια προτίμηση της επιλεκτικής αναφοράς συνήθως μόνο των στατιστικά σημαντικών ευρημάτων καθώς και της προσπάθειας υπερ-ερμηνείας (over-intrepretation) αλλά και μη πρέπουσας αναγωγής των αποτελεσμάτων μιας μελέτης στην κλινική πράξη. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση και η πιθανή αναγνώριση της ύπαρξης spin στις περιλήψεις (abstracts) των συστηματικών ανασκοπήσεων (ΣΑ) με μετα-ανάλυση σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κυρίως κείμενο (main text) της εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοδοντίας.
Μεθοδολογία: Η στρατηγική αναζήτησης έλαβε χώρα στη βιβλιογραφική βάση του PubMed με λέξεις-κλειδιά για τον εντοπισμό ΣΑ με μετα-ανάλυση στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοδοντίας, η οποία συμπληρώθηκε από αντίστοιχη ηλεκτρονική αναζήτηση σε 3 μεγάλα εξειδικευμένα ενδοδοντικά περιοδικά και συγκεκριμένα στο International Endodontic Journal, στο Journal of Endodontics και στο Australian Endodontic Journal, καλύπτοντας την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 16 Απριλίου 2022. Διερευνήθηκε και καταγράφηκε η ύπαρξη και η έκταση του spin με βάση τους διάφορους τύπους κάτω από τους οποίους ανιχνεύθηκε και συγκεκριμένα εάν σχετίζονταν με επιλεκτική αναφορά, υπερ-ερμηνεία και ακατάλληλη αναγωγή των αποτελεσμάτων των υπό διερεύνηση μετα-αναλύσεων. Τέλος, διερευνήθηκε η ύπαρξη συσχέτισης του spin με διάφορα χαρακτηριστικά των υπό διερεύνηση μελετών όπως το έτος δημοσίευσης, ο τύπος περιοδικού (ενδοδοντικό ή μη), ο αριθμός των συγγραφέων, η περιοχή ή χώρα προέλευσης του πρώτου συγγραφέα, η πιθανή ύπαρξη χρηματοδότησης, ο τύπος των μελετών που συμπεριέλαβε στην ανάλυσή της κάθε συστηματική ανασκόπηση (π.χ. τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, κοορτικές μελέτες) και τέλος η πιθανότητα στατιστικής ή μη, σημαντικότητας των αποτελέσματος των.
Αποτελέσματα: Συνολικά εκατόν ογδόντα έξι (186) συστηματικές ανασκοπήσεις με μετα-ανάλυση βρέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της αναζήτησης. Spin εντοπίστηκε σε 125 περιλήψεις εξ΄ αυτών (67,2%). Στην πλειοψηφία των περιλήψεων εντοπίστηκαν περισσότεροι από έναν τύπους spin (91/125, 72,8%). Στις περιλήψεις των μετα-αναλύσεων με μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα ανιχνευθηκαν 60% χαμηλότερες πιθανότητες για ύπαρξη spin (λόγος πιθανοτήτων, OR: 0,40; 95%CI: 0,19, 0,83; p= 0,04), μετά από προσαρμογή για το έτος, το είδος του περιοδικού και τον αριθμό των συγγραφέων.
Συμπεράσματα: Η επιλεκτική αναφορά συνήθως μόνο των στατιστικά σημαντικών αποτελεσμάτων, η υπερ-ερμηνεία και η μη πρέπουσα αναγωγή των ευρημάτων στην κλινική πράξη σε περιλήψεις μετα-αναλύσεων είναι εμφανείς στην ενδοδοντική βιβλιογραφία. Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ευαισθητοποίησης της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας προς περισσότερο διαφανή παρουσίαση και κατάλληλη ερμηνεία των αποτελεσμάτων των συστηματικών μελετών που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο της τεκμηρίωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιλεκτική αναφορά, Συστηματική ανασκόπηση, Μέτα-ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
70
Giannakoulas_Dimitrios_Master.pdf (905 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο