Η πρηνής θέση ως αντιμετώπιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ards) σε ασθενείς με covid 19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3336616 46 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νάτση Πολυξένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άννα Κορομπέλη, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παύλος Μυριανθεύς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πρηνής θέση ως αντιμετώπιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ards) σε ασθενείς με covid 19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η πρηνής θέση ως αντιμετώπιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ards) σε ασθενείς με covid 19
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρηνής θέση θεωρείται μία εναλλακτική μη επεμβατική μέθοδος σε ασθενείς με ARDS λόγω covid-19 λοίμωξης
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η ανάδειξη, η διερεύνηση και η αποτελεσματικότητα της πρηνούς θέσης σε ασθενείς διασωληνωμένους και μη.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων Pubmed, Scopus και Cohrane από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Οι λέξεις κλειδιά (keywords), που επιλέχθηκαν για την αναζήτηση και αξιολόγηση των επιστημονικών μελετών, αποτελούν οι εξής:. «acute respiratory distress syndrome (ARDS)», «COVID-19», «prone positioning», «PEEP», «Acute respiratory failure», «mechanical ventilation», «oxygenation», «Awake Prone Positioning (APP)» και αναζητήθηκαν κυρίως στον τίτλο και στην περίληψη του κειμένου.
Αποτελέσματα-Συζήτηση: Μέσω της πρηνούς θέσης επιτυγχάνεται μείωση του ποσοστού θνησιμότητας, βελτίωση της οξυγόνωσης, μειώνεται η ανάγκη για διασωλήνωση σε αφυπνισμένους ασθενείς και η διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ. Σημαντικό ρόλο παίζει ο συνδυασμός της πρηνούς θέσης με συμπληρωματικό οξυγόνο σε αφυπνισμένους ασθενείς όπως η χρήση μη επεμβατικού αερισμού (NIV) ή ρινική κάνουλα υψηλής ροής (H.F.N.C) και στους διασωληνωμένους η εφαρμογή υψηλής PEEP ανάλογα με τη σοβαρότητα του covid-ARDS. Η διάρκειά και η έγκαιρη εφαρμογή της έχει θετική έκβαση στους ασθενείς. Τα πιο συχνά εμπόδια στη χρήση της πρηνούς θέσης αποτελούν τα μέσα του εκάστοτε νοσοκομείου, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η εκπαίδευση του, καθώς και η ανοχή των ασθενών σε πρηνή θέση, κυρίως σε αφυπνισμένους ασθενείς.
Συμπεράσματα: Η πρηνής θέση σε ασθενείς με covid-ARDS είναι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση της οξυγόνωσης όσο σε ασθενείς με μέτριο ή σοβαρό ARDS. Η συστηματική εφαρμογή της επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με covid-ARDS και θα πρέπει να υιοθετηθεί διεθνώς σε όλους τους χώρους υγείας και να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση στο προσωπικό που εργάζεται εκτός και εντός των ΜΕΘ. Ωστόσο περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για την εύρεση της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας της συγκεκριμένης μεθόδου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, Covid-19, Πρηνής θέση, Θετική τελοεκπνευστική πίεση, Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, Μηχανικός αερισμός, Οξυγόνωση, Πρηνής θέση σε αφυπνισμένους
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία Πολυξένη Νάτση 21-06-2023 ΕΚΠΑ[12051].pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.