Παράγοντες που συμβάλλουν σε φαρμακευτικά λάθη σε παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια

Διπλωματική Εργασία uoadl:3349978 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Νεογνολογική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-09-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σπανού Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευφροσύνη Βλαχιώτη, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Bασιλική Μάτζιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βαρβάρα Μπουτοπούλου, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που συμβάλλουν σε φαρμακευτικά λάθη σε παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που συμβάλλουν σε φαρμακευτικά λάθη σε παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα φαρμακευτικά λάθη είναι συχνά μεταξύ παιδιατρικών ασθενών και νεογνών και συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών νοσηρότητας και θνητότητας.
Σκοπός: Η αναγνώριση των παραγόντων πρόκλησης φαρμακευτικών λαθών μεταξύ παιδιατρικών ασθενών και νεογνών σε παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια, καθώς και η εκτίμηση της επίπτωσης και του είδους των λαθών αυτών.
Υλικό και Μέθοδος: Το υλικό της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης αποτέλεσαν 21 πρωτογενείς μελέτες, που ανακτήθηκαν βάσει της μεθοδολογίας PRISMA από τις βάσεις δεδομένων Google Scholar και PubMed, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, 2023.
Αποτελέσματα: Η επίπτωση των φαρμακευτικών λαθών κυμάνθηκε από 2,9% έως 55% μεταξύ παιδιατρικών ασθενών και από 1,15% έως 71,1% για τα νεογνά. Τα κυριότερα φαρμακευτικά λάθη αφορούσαν το στάδιο της συνταγογράφησης και της χορήγησης, με κυριότερα την αδυναμία εύκολης ανάγνωσης των συνταγογραφήσεων, την παρερμηνεία τους, τις ατελείς οδηγίες και την τήρηση κυρίως των προφορικών οδηγιών, τη λανθασμένη δοσολογία, την παράλειψη δόσεων, τον λανθασμένο χρόνο και τρόπο χορήγησης των φαρμάκων καθώς και τη χορήγηση φαρμάκων σε λάθος ασθενείς. Οι κυριότεροι παράγοντες πρόκλησης φαρμακευτικών λαθών ήταν οι οργανωτικοί, οι ατομικοί και όσοι σχετίζονται με την επικοινωνία και τη συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Μεταξύ των οργανωτικών παραγόντων οι κυριότεροι ήταν η υποστελέχωση, ο φόρτος εργασίας, η διατάραξη της εργασίας, η πίεση και η κόπωση του προσωπικού και η απουσία τυποποιημένων πολιτικών και τεχνικών. Οι κυριότεροι ατομικοί παράγοντες που αναδείχθηκαν ήταν οι ελλιπείς γνώσεις του προσωπικού, η εφαρμογή λανθασμένων τεχνικών χορήγησης και προετοιμασίας, η σύγχυση μεταξύ φαρμάκων, η μη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα και η μειωμένη αποδοτικότητα. Η απουσία σωστής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήταν ο κύριος παράγοντας των λαθών συνταγογράφησης. Μετά από παρεμβάσεις εκπαίδευσης, κυρίως στο στάδιο της συνταγογράφησης και της χορήγησης των φαρμάκων, τα λάθη μειώθηκαν.
Συμπεράσματα: Η σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με τη διαχείριση των φαρμάκων που χορηγούνται σε παιδιατρικούς ασθενείς και νεογνά, καθώς και η ύπαρξη πολιτικών μείωσης των παραγόντων, η υιοθέτηση σωστών τεχνικών και η επικοινωνία και συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την επίπτωση των φαρμακευτικών λαθών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φαρμακευτικά λάθη, Παιδιατρικοί ασθενείς, Νεογνά, Παράγοντες, Αίτια, Επίπτωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Παράγοντες που συμβάλλουν σε φαρμακευτικά λάθη σε παιδιατρικά νοσοκομεία και μαιευτήρια- Σπανου Χριστίνα.pdf
967 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.