Covid-19 στην περιγεννητική περίοδο: επιπτώσεις στη μητέρα και το νεογνό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3354085 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Νεογνολογική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-09-20
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γουρζέλα Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παυλόπουλου Ιωάννα, Καθηγήτρια, Tμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Tμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Μπόζας, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Covid-19 στην περιγεννητική περίοδο: επιπτώσεις στη μητέρα και το νεογνό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Covid-19 στην περιγεννητική περίοδο: επιπτώσεις στη μητέρα και το νεογνό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πληθυσμό και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που επηρεάστηκαν ήταν οι έγκυες και τα νεογνά.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων της Covid-19 στη μητέρα και το νεογνό κατά την διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου.
Υλικό – Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στις ηλεκτρονικές βάσεις Pubmed, Cochrane, Embase, Google Scholar. Τέθηκαν κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού των μελετών και δημιουργήθηκε διάγραμμα ροής με τις προς ανάλυση μελέτες.
Αποτελέσματα: Κατά την αναζήτηση της βιβλιογραφίας, προέκυψαν 30 άρθρα σχετικά με το υπό μελέτη θέμα από τα οποία, μετά από περαιτέρω αξιολόγηση, χρησιμοποιήθηκαν τα 14 (14). Σύμφωνα με την ανάλυση, βρέθηκαν υψηλά ποσοστά καισαρικής τομής (ΚΤ) στις εγκύους, καθώς και προωρότητας και εισαγωγής στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στα νεογνά. Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η προεκλαμψία βρέθηκε να επηρεάζουν αρνητικά τις έγκυες που ήταν θετικές στον SARS-COV-2. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών των εγκύων με COVID-19 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κάθετη μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο έμβρυο έχει πολύ χαμηλά έως και αρνητικά ποσοστά χωρίς όμως να έχει απόλυτα απορριφθεί. Σημαντικά μειωμένα βρέθηκαν και τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στην παραπάνω κατηγορία.
Συμπεράσματα: Η παρούσα ανασκόπηση έδειξε ότι, η πανδημία φάνηκε να αυξάνει τα ποσοστά των ΚΤ στις έγκυες με κόβιντ και την πιθανότητα προωρότητας και ως εκ τούτου, εισαγωγής στη ΜΕΝΝ των νεογνών. Τα παραπάνω, ενδεχομένως να οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στα νεογνά, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο επιπτώσεων. Αν και τα ποσοστά κάθετης μετάδοσης βρέθηκαν χαμηλά οι έγκυες πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν σωστά μέτρα προστασίας ώστε να αποφύγουν τη νόσηση αλλά και να εμβολιάζονται για αποφυγή σοβαρής εξέλιξης της νόσου. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνεται και ο μητρικός θηλασμός από τις νοσούσες μητέρες ακολουθώντας τα σωστά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί η οριζόντια μετάδοση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Covid-19 στην περιγεννητική περίοδο, Covid-19 στην μητέρα και το νεογνό, Kύηση και covid-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
52
Διπλωματική εργασία- Γουρζέλα Δήμητρα_.pdf (566 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο