Διερεύνηση συσχέτισης LSV και cCMV λοίμωξης σε πρόωρα νεογνά

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3359276 50 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-02
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κυριακοπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντωνιάδου Αναστασία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξοπούλου Ευθυμία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ντινόπουλος Αργύριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κανακά-Gantenbein Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργυροπούλου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση συσχέτισης LSV και cCMV λοίμωξης σε πρόωρα νεογνά
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση συσχέτισης LSV και cCMV λοίμωξης σε πρόωρα νεογνά
Περίληψη:
Η συγγενής λοίμωξη από το κυτταρομεγαλοϊό (cCMV) έχει παγκόσμια επιπολασμό που κυμαίνεται από 0,2% έως 2,5%. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη συνηθέστερη συγγενή λοίμωξη συνδεόμενη με πληθώρα νευροαναπτυξιακών προβλημάτων, η έλλειψη προγραμμάτων ανίχνευσης κατα την γέννηση οδηγεί σε σημαντικό αριθμό μη διαγνωσμενων νεογνών, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες έγκαιρης παρέμβασης. Η παρούσα διατριβή έχει ως στόχο τον εντοπισμό νευροαπεικονιστικών βιοδεικτών του cCMV κατά τη γέννηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκαιρη διάγνωση και ο εντοπισμός νεογνών με υψηλό κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από αντιιική θεραπεία και τακτική παρακολούθηση. Στη συνέχεια, συζητάμε την σημαντικότητα εφαρμογής στοχευμένων προγραμμάτων ανίχνευσης cCMV.
Αρχικά, πραγματοποιήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας με στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας των νευροαπεικονιστικών μεθόδων (MRI ή/και US) κατά την εμβρυική περίοδο να προβλέψουν την συμπτωματική συγγενή λοίμωξη από CMV1. Παρά τις δυσκολίες στην ερμηνεία των ευρημάτων λογω της υψηλής ετερογένειας μεταξύ των μελετών, μια σημαντική παρατήρηση ήταν η υψηλή αρνητική προγνωστική αξία του φυσιολογικού εμβρυϊκού υπέρηχου συνδυαστικά με την φυσιολογική MRI για συμπτωματική συγγενή λοίμωξη από cCMV. Η μικροκεφαλία ήταν το μοναδικό εύρημα που εμφάνιζε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με νευροαναπτυξιακές επιπλοκές.
Στη συνέχεια, επικεντρωθήκαμε στην χρήστη της MRI και μελετήσαμε την συσχέτιση μεταξύ της νεογνικής και εμβρυϊκής νευροαπεικόνισης. Η νεογνική MRI συνήθως συνιστάται όταν παρουσιάζονται ανωμαλίες στον εμβρυϊκό ή νεογνικό υπέρηχο για τον εντοπισμό σχετιζόμενων εγκεφαλικών ανωμαλιών και την πρόβλεψη νευρολογικών επιπλοκών. Ωστόσο, περιορισμοί σχετικοί με την προσβασιμότητα, το κόστος και ηθικά ζητήματα που αφορούν την χρήση χλωράλης, περιορίζουν την ευρεία χρήση της. Αντιθέτως, η εμβρυϊκή MRI, μια λιγότερο επεμβατική εξέταση επιτρέπει περισσότερο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την παρακολούθηση του εμβρύου. Πραγματοποιήσαμε μια αναδρομική προοπτική μελέτη με 10 ασυμπτωματικά νεογνά με συγγενή λοίμωξη από CMV που υποβλήθηκαν τόσο σε εμβρυϊκή όσο και σε νεογνική MRI2. Παρατηρήσαμε ότι η εμβρυϊκή MRI μπορούσε να παρέχει συγκρίσιμες πληροφορίες με τη νεογνική απεικόνιση. Αν και μικρή μελέτη, τα ευρήματα της προετοιμάζουν το έδαφος για μεγαλύτερες μελέτες οι οποίες είναι αναγκαίες για την περαιτέρω επικύρωση και διεύρυνση της συσχέτισης μεταξύ εμβρυικής και νεογνικής MRI.
Τέλος, με κύριο ενδιαφέρον την καθιέρωση στοχευμένων προγραμμάτων ανίχνευσης cCMV και κατα συνέπεια την ανεύρεση εγκυρων νευροαπεικονιστικών βιοδεικτών προχωρήσαμε στην τελευταία μελέτη. Η έλλειψη ειδικότητας των ανωμαλιών στον υπέρηχο εγκεφάλου που σχετίζονται με cCMV αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση, καθώς πολλά από αυτά τα ευρήματα παρατηρούνται και σε άλλες παθολογίες. Επομένως, ο εντοπισμός ενός ειδικού ευρήματος για το cCMV είναι μεγάλης σημασίας. Η απεικόνιση των θαλαμοραβδωτων αγγειων (LSV), μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα εγκεφαλική ανωμαλία, έχει συζητηθεί σε σχέση με τον CMV. Πραγματοποιήσαμε μια προοπτική μελέτη ασθενών μαρτύρων με 166 νεογά (83 ασθενείς: 83 μάρτυρες) για να εξετάσουμε τον ρόλο του LSV ως νευροαπεικονιστικός βιοδεικτης για τη λοίμωξη από cCMV. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία του LSV δεν συσχετίζεται σημαντικά με την cCMV και πως η ανεύρεση του δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τον έλεγχο για cCMV σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, τα νεονά με LSV είχαν σημαντικά μεγαλύτερη περίμετρο κεφαλής, μεγαλύτερο βάρος και συχνότερα παρουσία άλλων συνυπάρχουσων εγκεφαλικών ανωμαλιών συγκριτικά με τους μάρτυρες της μελέτης. Μελετήθηκαν επιπλέον τα νεογνα με σοβαρή εικόνα LSV όπου βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τα μεγάλα για την ηλικία κύησης νεογνά (LGA) καθώς και την μη φυσιολογική περίμετρο κεφαλής (+ / - 2 SD από το μέσο z-score). Μεγαλύτερες μελέτες χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί και να εκτιμηθεί η σημασία αυτών των
ευρημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συγγενείς λοιμώξεις, CMV, Θαλαμοραβδωτά αγγεία, Νευροαπεικόνιση, Κυτταρομεγαλοϊός, Βιοδείκτες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
253
Αριθμός σελίδων:
139
Τελική Διατριβή.pdf (18 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο