Ψηφιακό Ευρώ: Χαρακτηριστικά και προκλήσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:3359320 50 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διοίκηση και Οικονομική των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων και Πληροφοριακών Συστημάτων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-09-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τριανταφύλλου Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Λιωνής, Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψηφιακό Ευρώ: Χαρακτηριστικά και προκλήσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψηφιακό Ευρώ: Χαρακτηριστικά και προκλήσεις
Περίληψη:
Στην παρούσα πτυχιακή εξετάζεται, από τη σκοπιά του Ευρωσυστήματος, η ανάπτυξη και εισαγωγή στην οικονομία του ψηφιακού ευρώ, ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC). Ένα τέτοιο ψηφιακό ευρώ θα παρέχεται σε ψηφιακή μορφή για χρήση σε πληρωμές λιανικής από πελάτες και επιχειρήσεις όντας ένα παθητικό της κεντρικής τράπεζας, ενώ θα συμπληρώνει τα σημερινά μετρητά και τις καταθέσεις χονδρικής της κεντρικής τράπεζας.
Όπως υποστηρίζεται το Ευρωσύστημα θα χρειαστεί στο σύντομο μέλλον να είναι σε θέση να εκδώσει ένα ψηφιακό ευρώ, με δεδομένο τα αναμενόμενα οφέλη και τις ταχύτατες εξέλιξης στον τομέα των λιανικών και όχι μόνο πληρωμών. Συμπληρωματικά μέσω του ψηφιακού ευρώ το Ευρωσύστημα θα μπορούσε να επιτύχει τους σκοπούς του, βοηθώντας τους χρήστες με μία καινοτόμα πρόσβαση σε ασφαλές μορφές πληρωμών στο γρήγορα εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό θα ενθάρρυνε τη δέσμευση της Ευρώπης για συνεχή πρωτοπορία, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στους διεθνείς παρόχους πληρωμών για γρήγορες και αποτελεσματικές πληρωμές και πέραν αυτής, θα συνέβαλε στην υποστήριξη της στρατηγικής αυτονομίας του έναντι των ανταγωνιστικών μορφών πληρωμών (βλέπε κρυπτονομίσματα) που για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία απειλούν τη νομισματική σταθερότητα.
Ωστόσο απαιτούνται παράλληλα αρκετά πειράματα για την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών των διαφόρων σχεδιαστικών επιλογών, καθώς και περαιτέρω ανάλυση των επιπτώσεων της πολιτικής του ψηφιακού ευρώ.
Η δέσμευση του Ευρωσυστήματος έναντι του ευρύ κοινού ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το ψηφιακό ευρώ για να καταργήσει τα μετρητά, παρά της φαινομενικής μείωσης της χρησιμοποίησης τους, ή να επηρεάζει τα επιτόκια στην οικονομία ή γενικά να διαταράξει την ελευθερία των συναλλαγών του, θα κρίνει και το βαθμό που θα είναι πρόθυμο να στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακά νομίσματα, Ευροσύστημα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Block chain, Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών, Τεχνολογία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
151
Αριθμός σελίδων:
56
ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ - ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.pdf (677 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο