Ψυχοπαθολογία και Φιλοσοφία των Συναισθημάτων. Μια επιστημικά προσανατολισμένη προσέγγιση της σχέσης τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:3361898 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κιοστεράκης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χατζημωϋσής Αντώνης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα ΙΦΕ ΕΚΠΑ,
Στεφάνου Ιωάννης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα ΙΦΕ ΕΚΠΑ,
Μανωλακάκη Ελένη, Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα ΙΦΕ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχοπαθολογία και Φιλοσοφία των Συναισθημάτων. Μια επιστημικά προσανατολισμένη προσέγγιση της σχέσης τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχοπαθολογία και Φιλοσοφία των Συναισθημάτων. Μια επιστημικά προσανατολισμένη προσέγγιση της σχέσης τους
Περίληψη:
Η φιλοσοφία των συναισθημάτων είναι ένας κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται με τη φύση των συναισθημάτων και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με άλλες πτυχές του ανθρώπινου νου, όπως η γνώση και η συμπεριφορά. Τόσο μέσα στην ιστορία της φιλοσοφίας όσο και στην παρούσα συγκυρία έχουν διατυπωθεί αρκετές διαφορετικές θεωρίες στη φιλοσοφία των συναισθημάτων και η καθεμία προσφέρει μια μοναδική οπτική για τη φύση και τη λειτουργία των συναισθημάτων. Η παρούσα διπλωματική αναπτύσσεται σε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος γίνεται μια βασική ανασκόπηση της ιστορικής εξέλιξης της φιλοσοφίας των συναισθημάτων, την ανάπτυξης και γλωσσικής ανάλυσης των βασικών της όρων καθώς και των κυρίων φιλοσοφικών θεωριών περί τα συναισθήματα ((κρισιοκρατική/γνωσιοκρατική, σωματοκρατική, αντιληψιοκρατική, στασιοκρατική, και φαινομενολογική). Ακόμη περιγράφονται στοιχεία από τη βιολογική και νευροψυχολογική θεώρηση περί τα συναισθήματα, θέσεις της γνωστικής ψυχολογίας και των θεωριών προσωπικότητας και ιδέες περί τα συναισθήματα από τις βιολογικές και ψυχολογικές θεραπείες που άπτονται σχετικών διαταραχών, με στόχο να αναδειχθεί η σχετική ένδεια φιλοσοφικής επάρκειας στην αποσαφήνιση των σχετικών εννοιών και στην κατανόηση των συναισθημάτων στους παραπάνω επιστημονικούς τομείς.
Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία υπέρ μιας διαλεκτικής γνωσιολογικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στη φιλοσοφία, την ψυχολογία και την ψυχιατρική, με στόχο μια φιλοσοφικά πιο ενήμερη ψυχιατρική και μια ψυχιατρικά πιο ενήμερη φιλοσοφία των συναισθημάτων. Ανασκοπείται αρχικά τι φωτίζει επιστημικά η φιλοσοφική ανάλυση των συναισθημάτων, καθώς από την μελέτη των διαφόρων προσεγγίσεων στη φιλοσοφία των συναισθημάτων προκύπτουν διάφορα σταθερά μοτίβα που μας καθοδηγούν ως προς τον προσδιορισμό ορισμένων ουσιωδών χαρακτηριστικών των συναισθημάτων, με τρόπο ώστε να δοθούν πιο φιλοσοφικά ενήμερες κατευθύνσεις στην εμπειρική έρευνα για τα συναισθήματα και να καθοδηγήσουν πιο παραγωγικά τη σχετική έρευνα τόσο στις επιστήμες του νου όσο και στην κλινική Ψυχολογία και Ψυχιατρική. Αντίστοιχα ανασκοπείται τι φωτίζει επιστημικά η ψυχοπαθολογία και η θεραπευτική περί τα συναισθήματα, με τρόπο ώστε να δοθούν πιο επιστημονικά ενήμερες κατευθύνσεις στη φιλοσοφική έρευνα για τα συναισθήματα και να καθοδηγήσουν πιο παραγωγικά και πιο στοχευμένα τη φιλοσοφική επεξεργασία των σχετικών εννοιών. Από τα παραπάνω, τελικά υποστηρίζεται πως προκύπτει μια σημαντική επιστημική διαλεκτική ανάμεσα στη φιλοσοφία των συναισθημάτων και την κλινική των συναισθημάτων που μπορεί να καθοδηγήσει και να εκλεπτύνει τη γνώση μας για τη συναισθηματική νοητική λειτουργία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
φιλοσοφία, φιλοσοφία συναισθημάτων, συναισθήματα, ψυχιατρική, ψυχοπαθολογία, ψυχοθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
101
Ψυχοπαθολογία και Φιλοσοφία των Συναισθημάτων - Κιοστεράκης Γ..pdf (725 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο