Τα Βλαστοκύτταρα ως Μηχανές Παραγωγής Οργάνων: Διαστάσεις της Δημόσιας Εικόνας τους στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3362907 28 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-27
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπιζάνη Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστοτέλης Τύμπας Καθηγητής Τμήμα Ι.Φ.Ε. ΕΚΠΑ (Επιβλέπων)
Κατερίνα Βλαντώνη Επιστημονική Συνεργάτης Τμήμα Ι.Φ.Ε. ΕΚΠΑ,
Σταύρος Ιωαννίδης Καθηγητής Τμήμα Ι.Φ.Ε. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Βλαστοκύτταρα ως Μηχανές Παραγωγής Οργάνων: Διαστάσεις της Δημόσιας Εικόνας τους στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα Βλαστοκύτταρα ως Μηχανές Παραγωγής Οργάνων: Διαστάσεις της Δημόσιας Εικόνας τους στην Ελλάδα
Περίληψη:
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μία συγκριτική και συνθετική μελέτη και παρουσίαση κρίσιμων ζητημάτων των βιοϊατρικών πρακτικών με βλαστοκύτταρα. Η επιλογή των βλαστοκυττάρων ως αντικείμενου μελέτης, όπως και η εξέταση της παρομοίωσής τους με μηχανές έγιναν καθώς οι παράγοντες (επιστημονικοί, τεχνολογικοί και κοινωνικοί) που διέπουν τις εξελίξεις τους είναι ιδιαίτερα πολυδιάστατοι και μέσω αυτών γίνεται εμφανής η αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.
Μετά από μία σύντομη, αλλά αναγκαία ιστορική αναδρομή και επεξήγηση του τί είναι τα βλαστοκύτταρα (κατηγορίες, τρόποι εξαγωγής κ.α.), το πρώτο μέρος της εργασίας εστιάζει σε αυτή την αλληλεπίδραση μέσω της εξέτασης νομοθετικών-πολιτικών ζητημάτων, αντιπαραθέσεων και ζητημάτων εννοιολόγησης του εμβρύου. Βασίστηκα στη μελέτη δευτερογενούς βιβλιογραφίας από το διεπιστημονικό πεδίο Science, Technology, Society (STS) και την ιστορία της βιοϊατρικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Το δεύτερο μέρος αφιερώνεται στη σημασία των ΜΜΕ για τη διαμόρφωση των ερευνών στα βλαστοκύτταρα και το σχηματισμό της δημόσιας εικόνας τους. Το πλαίσιο των εξελίξεων και η εικόνα των ερευνών στα βλαστοκύτταρα επηρεάζονται από το πολιτικό καθεστώς, το νομοθετικό πλαίσιο, τις κοινωνικές ανησυχίες και προσδοκίες. Η εξέταση των ΜΜΕ έγινε σε δύο επίπεδα: στο πρώτο γίνεται η συγκριτική μελέτη τριών βασικών περιπτώσεων του ξενόφωνου Τύπου (ΗΠΑ, Αγγλία-Ιταλία και Γερμανία), με σκοπό να αναδειχθούν τα εργαλεία και η λογική της ανάλυσης του ελληνόφωνου Τύπου. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα ελληνικά ΜΜΕ και είναι η πρωτογενής έρευνά μου. Στόχος είναι να φανούν τα πλαίσια αφήγησης των ΜΜΕ, ο τεχνικός χαρακτήρας που δίνεται στα βλαστοκύτταρα βάσει των πλαισίων-αφηγήσεων και κάποιες δημόσιες διαστάσεις των πρακτικών με βλαστοκύτταρα στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
βλαστοκύτταρα, ιστορία βιοϊατρικής, τεχνολογία, μηχανές παραγωγής οργάνων, STS
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
122
Μπιζάνη_Biomedicine-Stem Cells_final.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο