Διαχείριση παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 μέσω της τεχνολογίας: Εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και έλεγχος

Διπλωματική Εργασία uoadl:3363413 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νοσηλευτική Διαχείριση Παιδιών και Ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-03
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αδαμοπούλου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λεμονίδου Β. Χρυσούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κατσαραγάκης Στυλιανός, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντάκη Ευανθία, Νοσηλεύτρια
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 μέσω της τεχνολογίας: Εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και έλεγχος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 μέσω της τεχνολογίας: Εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και έλεγχος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παρακολούθηση και ο έλεγχος του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με τη χρήση της τεχνολογίας είναι ένα θέμα σημαντικό και επίκαιρο δεδομένου ότι απασχολεί πάρα πολλά παιδιά της σύγχρονης εποχής. Οι σύγχρονες συσκευές που παρέχουν δεδομένα για ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στη γλυκόζη του αίματος σε μια περίοδο 14 ημερών, έχουν δείξει ότι η χρήση τους για την αξιολόγηση των γλυκαιμικών διακυμάνσεων σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επίσης να βελτιώσει τον γλυκομεταβολικό έλεγχο, ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν καθημερινά πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης. Ο έλεγχος στο διαβήτη μέσω της τεχνολογίας είναι σημαντικός, γιατί βοηθάει το παιδί και την οικογένειά του στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων της υγείας του.
Σκοπός: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση σκοπό είχε να διασαφηνίσει τον τρόπο αξιολόγησης των γλυκαιμικών διακυμάνσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω της τεχνολογίας σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση μέσω της διαδικασίας PRISMA. Το χρονικό διάστημα για την επιλογή των κατάλληλων μελετών ήταν δύο μήνες, Μάρτιος – Απρίλιος 2023. Η ανασκόπηση, βασίστηκε στις βάσεις δεδομένων PubMED, Scopus, ScienceDirect, και Google Scholar και επιλέχθηκαν 14 άρθρα από τα 100 που αρχικά ανευρέθηκαν, η ανάλυση των οποίων βοήθησε να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με το πεδίο ενδιαφέροντος. Τα κριτήρια εισαγωγής μελετών ήταν: το περιεχόμενο να είναι σχετικό με το θέμα, να αφορούν τον ίδιο πληθυσμό δηλαδή παιδιά, και να κάνουν χρήση της τεχνολογίας.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι εκτός από την ανησυχία για την ικανότητα των παιδιών τους να ανιχνεύουν την υπογλυκαιμία, οι γονείς τόνισαν τους παράγοντες (ψυχολογικοί παράγοντες και χρήση τεχνολογίας) που είχαν αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του παιδιού τους και στους οποίους μπορούσαν να ασκήσουν μικρό έλεγχο. Μέσα από τις έρευνες αναφορικά με τον έλεγχο της γλυκόζης μέσα από την χρήση της τεχνολογίας, προέκυψε ότι υπάρχει μετρίως ευνοϊκός αντίκτυπος και ικανοποίηση από τις τεχνολογικές παρεμβάσεις τόσο ανοικτού όσο και κλειστού βρόχου. Επίσης, για να βελτιωθεί η διαχείριση του διαβήτη στα παιδιά, θα πρέπει να εκπαιδευτούν και άλλοι στη διαχείρισή του (εκπαιδευτικοί και το κοντινό περιβάλλον) χρησιμοποιώντας νέες

τεχνολογίες. Τέλος, οι διαφορές μεταξύ των κέντρων επηρεάζουν τη συχνότητα χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας. Παρά την ετερογένεια των κέντρων, τα παιδιά με ΣΔ1 επιτυγχάνουν σχετικά καλό μεταβολικό έλεγχο, ιδιαίτερα εκείνα που θεραπεύονται με αντλίες ινσουλίνης και εκείνα μικρότερης ηλικίας.
Συμπεράσματα: Προέκυψε ότι η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης, μέσω της τεχνολογίας έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών. Με βάση αυτό, είναι δυνατό να παρατηρηθεί μια άλλη εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αυτή τη φορά σε σχέση με θεραπευτικές προσεγγίσεις αιχμής που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σάκχαρο, Διαβήτης, Γλυκόζη, Ινσουλίνη, Άγχος, Γονείς, Παρακολούθηση, Επίπεδα σακχάρου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
56
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 24.10.2023.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο