Επαγγελματική εξουθένωση νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται σε ΤΕΠ πριν και μετά την πανδημία Covid - 19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3363693 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσια Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γεωργίου Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παρίσης Γάλλος, Ακαδημαικός Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επαγγελματική εξουθένωση νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται σε ΤΕΠ πριν και μετά την πανδημία Covid - 19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επαγγελματική εξουθένωση νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολείται σε ΤΕΠ πριν και μετά την πανδημία Covid - 19
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι νοσηλευτές /ύτριες που εργάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης , εξαιτίας του περιβάλλοντος και της φύσης της εργασίας τους. Η πανδημία Covid - 19 δημιούργησε αβεβαιότητα, αλλαγές στην πράξη και έλλειψη πόρων στον υγειονομικό τομέα. Επιπλέον, ο φόβος για το άγνωστο και η πρωτόγνωρη κατάσταση που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι νοσηλευτές οδήγησε σε αύξηση του άγχους που βίωναν, το οποίο σχετίζεται με την επαγγελματική εξουθένωση
Σκοπός: Η ανάλυση των μελετών που διευρύνουν την επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών / τριών που εργάζονται σε ΤΕΠ, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID- 19.
Μεθοδολογία: Διεξαγωγή συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, PubMed, και Scopus.
Αποτελέσματα; 12 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια εισόδου και συμπεριελήφθησαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση. Οι 6 μελέτες αφορούσαν το επίπεδο της επαγγελματικής εξουθένωσης των νοσηλευτών/ τριών που εργάζονταν σε ΤΕΠ πριν την πανδημία COVID - 19 και οι 6 μελέτες αφορούσαν το επίπεδο της επαγγελματικής εξουθένωσης των νοσηλευτών/ τριών που εργάζονταν σε ΤΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID - 19. Στις περισσότερες μελέτες το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της επαγγελματικής εξουθένωσης ήταν το Maslach Burnout Inventory (ΒΜΙ). Η πλειοψηφία των μελετών ήταν συγχρονικές. Το επίπεδο της επαγγελματικής εξουθένωσης στις περισσότερες μελέτες πριν την πανδημία ήταν μέτριο, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν υψηλό. Τέλος, δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά βρέθηκε ότι σχετίζονται με τις τρεις διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Συμπεράσματα: Η πανδημία COVID - 19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών/ τριών που εργάζονται σε ΤΕΠ. Η λήψη μέτρων για την μείωση το επιπέδου της επαγγελματικής εξουθένωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι σημαντικά για την διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των νοσηλευτών, των οποίων η συνεισφορά στη διατήρηση της δημόσιας υγείας είναι καθοριστικής σημασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση, Νοσηλευτές, Τμήμα επειγόντων περιστατικών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
68
Γεωργίου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf
758 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.