Characteristics of intraoral scan bodies and their influence on impression accuracy: A systematic review

Διπλωματική Εργασία uoadl:3363969 44 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική και Προσθετική Εμφυτευματολογία
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-06
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παχιού Ασπασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κούρτης Στέφανος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Συκαράς Νικήτας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Τορτοπίδης Δημήτριος,Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Characteristics of intraoral scan bodies and their influence on impression accuracy: A systematic review
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηριστικά των αξόνων ενδοστοματικής σάρωσης και η επίδρασή τους στην ακρίβεια του ψηφιακού αποτυπώματος: Συστηματική ανασκόπηση.
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να αξιολογήσει την επίδραση των διαφόρων χαρακτηριστικών των αξόνων ενδοστοματικής σάρωσης (ΑΕΣ) στην αποτυπωτική ακρίβεια της ψηφιακής ενδοστοματικής σάρωσης.

Υλικά και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική αναζήτηση στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων PubMed (MEDLINE), Scopus και Cochrane Library, μέχρι και το Μάρτιο 2023. Η βιβλιογραφική αναζήτηση στόχευε να εντοπίσει όλες τις σχετικές κλινικές και εργαστηριακές (in vitro) μελέτες που διερευνούν τα αποτελέσματα και την επιρροή που έχουν οι διάφορες ιδιότητες των ΑΕΣ στην ακρίβεια (accuracy=trueness+precision) της ενδοστοματικής σάρωσης. Συμπεριλήφθηκαν μόνο δημοσιεύσεις στην αγγλική γλώσσα και εξαιρέθηκαν μελέτες με πειραματόζωα, κλινικές αναφορές, σειρές κλινικών περιστατικών, παρουσίαση τεχνικών και γνώμες ειδικών (expert opinions).

Αποτελέσματα: Συνολικά 28 μελέτες ικανοποιούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας (inclusion criteria) και συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση. Όλες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2019 και 2023 και ήταν όλες εργαστηριακές μελέτες. Μεταξύ των παραμέτρων που μελετήθηκαν ήταν το υλικό, η θέση, η γεωμετρία, το ύψος, η διάμετρος και η ροπή τοποθέτησης των ΑΕΣ. Τα πιο συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πολυαιθεραιθερκετόνη (ΡΕΕΚ) και τα κράματα τιτανίου. Η διάμετρος και η θέση των ΑΕΣ φαίνεται, επίσης, να επηρεάζει την πιστότητα της ενδοστοματικής σάρωσης. Η θέση του εμφυτεύματος κάτω από το επίπεδο των μαλακών ιστών και το ελαττωμένο ύψος του ΑΕΣ έχει αρνητική επιρροή στην αποτυπωτική ακρίβεια. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας, ειδικά η τοποθεσία των επικλινών επιπέδων και τα είδη τροποποιήσεων του σχεδιασμού τους.

Συμπεράσματα: Τα χαρακτηριστικά των παρόντων ΑΕΣ ποικίλλουν σημαντικά και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν καταλήγουν ακόμη σε σαφή συμπεράσματα για τον ιδανικό σχεδιασμό και τις ιδιότητές τους. Η αποτυπωτική ακρίβεια των εμφυτευμάτων που επιτυγχάνεται, όμως, από οποιαδήποτε διαφορετική παράμετρο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ωστόσο, απαιτούνται και κλινικές μελέτες για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Κλινική σημασία: Οι ΑΕΣ διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στην ψηφιακή ροή εργασίας και επηρεάζουν σημαντικά την ακρίβεια και εφαρμογή των επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων. Περισσότερες κλινικές μελέτες απαιτούνται, ώστε να υπάρξουν καταληκτικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα ιδανικά χαρακτηριστικά των ΑΕΣ που να ευνοούν περαιτέρω την επιτυχία των αποκαταστάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Οδοντιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Οδοντικά εμφυτεύματα, Αποτύπωση εμφυτευμάτων, Ενδοστοματική σάρωση, Ψηφιακή ροή εργασίας, Άξονες ενδοστοματικής σάρωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
65
Pachiou_Aspasia_Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο