"Internal control in small and medium-sized businesses and its role in empowering their strategy: a critical study in Greek companies"

Διπλωματική Εργασία uoadl:3367116 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εσωτερικός Έλεγχος
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κόχρα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πήχα Λαμπρινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Internal control in small and medium-sized businesses and its role in empowering their strategy: a critical study in Greek companies"
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"O Εσωτερικός έλεγχος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο ρόλος του στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής στρατηγικής: κριτική μελέτη στις ελληνικές επιχειρήσεις"
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη μελέτη της ύπαρξης ενός συστήματος εσωτερικού ελέγχου στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στη σύνδεσή του με την επίτευξη της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση προκειμένου να υπογραμμιστούν ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα της έρευνας. Όσον αφορά το εμπειρικό μέρος της εργασίας, συντάχθηκε ερωτηματολόγιο και στη συνέχεια συμπληρώθηκε από ένα δείγμα 93 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ορισμένες ερωτήσεις συνδέονταν με την ενσωμάτωση των πέντε ενοτήτων του «COSO Framework» στη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών, ενώ κάποιες άλλες αφορούσαν στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών επιχειρηματικής στρατηγικής τους καθώς και στη συμβολή των στελεχών εσωτερικού ελέγχου στη διαμόρφωση και την επίτευξη της επιχειρηματικής στρατηγικής. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας ορισμένα εργαλεία περιγραφικής στατιστικής, όπως και το εργαλείο ελέγχου υποθέσεων «One-way Anova» στο Excel. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την αναγκαιότητα του εσωτερικού ελέγχου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 50% του πληθυσμού του δείγματος διαθέτει ένα επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ενώ η πλειοψηφία των ερωτώμενων αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του για την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η επιχείρηση που εργάζεται έχει σαφείς στόχους και στρατηγικό σχέδιο, αλλά λιγότεροι από το 50% το δείγματος ανέφεραν ότι τα στελέχη εσωτερικού ελέγχου συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες διαμόρφωσης στρατηγικής. Επιπλέον, το 85% πιστεύει ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές μιας εταιρείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επίτευξη της στρατηγικής της σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ταυτόχρονης ενασχόλησης των στελεχών εσωτερικού ελέγχου σε αυτά τα δύο, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους σε συντομότερο χρονικό διάστημα και να τονώσουν την ανάπτυξη του οργανισμού. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, έγιναν κάποιες συστάσεις σχετικά με τη συμβολή των στελεχών εσωτερικού ελέγχου στην επίτευξη της στρατηγικής μιας εταιρείας όπως για παράδειγμα την επικέντρωσή τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τη συνεχή επικοινωνία και συναντήσεις με όλους καθώς και την διαρκή ικανοποίηση του προσωπικού της εκάστοτε επιχείρησης. Κλείνοντας, αναφέρθηκαν ορισμένοι περιορισμοί της έρευνας και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
εσωτερικός έλεγχος, επιχειρηματική στρατηγική, μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
42
Dissertation_KOCHRA_IOANNA.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο