Dynamic chemical transformations of trace elements in the sediment – water interface, the case of Saronikos Gulf

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3369786 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-26
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πρίφτη Ελένη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ελένη Καμπέρη, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ
Εμμανουήλ Δασενάκης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Σκούλλος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Σεραφείμ Πούλος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Μπακέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Καραβόλτσος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Κατερίνα Καρδιτσά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Dynamic chemical transformations of trace elements in the sediment – water interface, the case of Saronikos Gulf
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δυναμική και βιοδιαθεσιμότητα βαρέων μετάλλων σε ιζήματα του Σαρωνικού Κόλπου
Περίληψη:
Ο Σαρωνικός Κόλπος αντιμετωπίζει σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της ανθρωπογενούς πίεσης από διάφορες δραστηριότητες, όπως η αστική επέκταση, οι βιομηχανικές δραστηριότητες και ο τουρισμός. Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής είναι η ρύπανση από βαρέα μέταλλα, η οποία επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Οι πυρήνες ιζήματος έχουν χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό εργαλείο για τη διερεύνηση της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα, καθώς μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και την εξέλιξη της ρύπανσης στην πάροδο του χρόνου. Στην παρούσα μελέτη, η συγγραφέας εξέτασε τη διαχρονική εξέλιξη, τη χημική σύσταση και τη δυναμική μεταξύ ιζήματος και υδάτινης στήλης των μετάλλων σε πυρήνες ιζημάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο, με έμφαση σε αναδυόμενους ρύπους όπως το V, ο Ag και οι Σπάνιες Γαίες (REEs).
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν εκτεταμένη ρύπανση των ιζημάτων στον ανατολικό και δυτικό κόλπο της Ελευσίνας από Ni, Cr, Cu, Zn, As, Mo, Cd και Pb από τη δεκαετία του 1910 και τη δεκαετία του 1960, αντίστοιχα. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ένας αξιοσημείωτος εμπλουτισμός σε REEs στον ανατολικό κόλπο της Ελευσίνας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σημαντική μείωση του εμπλουτισμού των ιζημάτων σε διάφορα μέταλλα από το 2000 στον Εσωτερικό Σαρωνικό Κόλπο, ο οποίος επηρεάζεται κυρίως από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Αθήνας. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η αξιολόγηση της τοξικότητας με βάση την περιεκτικότητα των επιφανειακών ιζημάτων σε μέταλλα έδειξε ότι τα περισσότερα από τα ιχνοστοιχεία που μελετήθηκαν εξακολουθούν να αποτελούν μέτριο έως υψηλό κίνδυνο τοξικότητας για τα βενθικά οικοσυστήματα.
Επιπλέον, η μελέτη της δυναμικής ιζήματος – νερού αποκάλυψε ότι τα ιζήματα έχουν αυξημένη πιθανότητα να λειτουργήσουν ως πηγή μετάλλων για τη στήλη του νερού, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τον υψηλό οικολογικό κίνδυνο αυτών των ιζημάτων. Συμπερασματικά, η συγγραφέας της μελέτης προτείνει ότι η ρύπανση από μέταλλα στον Σαρωνικό Κόλπο παραμένει ένα σημαντικό οικολογικό πρόβλημα και ότι απαιτείται επειγόντως εστιασμένη έρευνα για τους αναδυόμενους ρύπους, ιδιαίτερα για τον Ag στον Εσωτερικό Σαρωνικό Κόλπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
βαρέα μέταλλα, ιζήματα, Σαρωνικός Κόλπος, βιοδιαθεσιμότητα, εκτίμηση ρίσκου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
129