Μονάδα:
Τμήμα ΦυσικήςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-30
Συγγραφέας:
Ζυρίλιου Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θεόδωρος Μερτζιμέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Στυλιάρης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Λαγογιάννης, Διευθυντής Ερευνών, ΙΠΣΦ/ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Μιχαήλ Κόκκορης, Καθηγητής, ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ
Διονύσιος Μπονάτσος, Διευθυντής Ερευνών, ΙΠΣΦ/ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Νίκη Σαουλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Nikolay Minkov, Professor, INRNE, Bulgarian Academy of Sciences
Πρωτότυπος Τίτλος:
Nuclear structure investigations at medium–weight isotopes
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη πυρηνικής δομής ισοτόπων μέσου βάρους
Περίληψη:
Αυτή η εργασία επικεντρώνεται στην πυρηνική δομή και στις φασματοσκοπικές ιδιότητες των άρτιων-άρτιων ισοτόπων του Υττερβίου (164-180Yb) και του Βολφραμίου (172-186W). Αυτή η περιοχή μαζών είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα λόγω της έλλειψης σημαντικών δεδομένων και της παρουσίας φαινομένων όσον αφορά την δομή αυτών των πυρήνων, όπως της πυρηνικής παραμόρφωσης, της αλλαγής και της συνύπαρξης σχημάτων. Η παρούσα εργασία συνδυάζει θεωρητικούς υπολογισμούς και πειραματικές μετρήσεις για να παρέχει πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τη δομή αυτών των πυρήνων.
Το θεωρητικό μέρος της εργασίας περιλαμβάνει εκτεταμένους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του Interacting Boson Model-1 (IBM-1), για τη μελέτη των ενεργειακών επιπέδων, των ηλεκτρικών τετραπολικών ροπών Q και των ηλεκτρικών τετραπολικών πιθανοτήτων μετάβασης B(E2) για τα ισότοπα του Yb και του W. Τα αποτελέσματα συμφωνούν με προηγούμενες πειραματικές μετρήσεις και συμβάλλουν στην κατανόηση της παραμόρφωσης και των αλλαγών σχήματος σε πυρήνες πλούσιους σε νετρόνια.
Στο πειραματικό μέρος, διεξήχθησαν δύο πειράματα στο εργαστήριο IFIN-HH της Ρουμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε φασματοσκοπική μελέτη των ισοτόπων Yb και W με προηγμένες τεχνικές, όπως η μέθοδος Fast Electronics Scintillation Timing (FEST) και η μέθοδος Differential Decay Curve (DDCM). Αυτά τα πειράματα παρείχαν αξιόλογα αποτελέσματα για τα ενεργειακά επίπεδα, τους χρόνους ημιζωής και τις ιδιότητες εκπομπής των διεγερμένων καταστάσεων σε αυτούς τους πυρήνες. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τη συστοιχία ανιχνευτών ROSPHERE, η οποία αποτελείται από ανιχνευτές HPGe, σπινθηριστές LaBr3(Ce) και ανιχνευτές σωματιδίων (Si). Ως αποτέλεσμα, προέκυψαν τα κατώτατα όρια των χρόνων ημιζωής για τα ισότοπα 172,174,176,178Yb μέσω της αντίδρασης 18O + natYb με ενέργεια δέσμης 72 MeV χρησιμοποιώντας τη μέθοδο FEST. Επιπλέον, το αποτέλεσμα για την ενεργειακή στάθμη 6+ του 182W υπολογίστηκε για πρώτη φορά μέσω της αντίδρασης 181Ta(11B, 10Be)182W χρησιμοποιώντας τη συσκευή plunger για μετρήσεις χρόνων ημιζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
πυρηνική δομή, άρτιοι-άρτιοι πυρήνες, γάμμα φασματοσκοπία, χρόνοι ημιζωής, θεωρητικά μοντέλα
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
210