Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Μαντάς, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φλώρα Μαλαματένιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ελένη Θεοδοσοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Φώτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κατσαραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παντελής Στεργιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι μη ασφαλείς πρακτικές που ακολουθεί το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να θέσουν τα ΠΣ και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σε κίνδυνο. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των μη ασφαλών πρακτικών που ακολουθεί το νοσηλευτικό προσωπικό κατά τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και η εκπαίδευση των νοσηλευτών στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Μεθοδολογία: Αξιοποιήθηκε δείγμα 277 νοσηλευτών στους οποίους διανεμήθηκε το εργαλείο HAIS-Q. Το λογισμικό IBMSPSS 25.0χρησίμευσε για την ανάλυση. Ακολούθησε η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων με τη χρήση UCINET 6/NetDraw. Τέλος, αναπτύχθηκε μια εκπαιδευτική παρέμβαση για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου η οποία αξιολογήθηκε από έξι ειδικούς με τη μέθοδο DELPHI. Τα αποτελέσματα της παρέμβασης σε 124 νοσηλευτές προέκυψαν από τη μεθοδολογία Double Pre Test Design και η ανάλυση ολοκληρώθηκε με τη χρήση τουPSPP 1.6.2.
Αποτελέσματα: Η γνώση, η στάση και οι πρακτικές σχετίζονται ισχυρά. Οι νοσηλευτές εμπιστεύονται τους προϊσταμένους τους και το τμήμα πληροφορικής για ζητήματα ασφάλειας και παρουσίασαν ουδέτερη έως καλή γνώση, στάση, πρακτικές, και ευαισθητοποίηση. Ο τομέας της διαχείρισης του διαδικτύου αποτελεί ένα νευραλγικό ζήτημα. Η εκπαιδευτική παρέμβαση κρίθηκε ως αποδεκτή και βελτίωσε τις απαντήσεις των νοσηλευτών σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.
Συμπεράσματα: Επιμέρους πτυχές στις πρακτικές των νοσηλευτών μπορούν να βελτιωθούν μέσω της αποτελεσματικής εκπαιδευτικής παρέμβασης που αναπτύχθηκε και η οποία μπορεί να πραγματοποιείται από το τμήμα πληροφορικής σε συνεργασία με τους προϊστάμενους των τμημάτων τους οποίους εμπιστεύονται οι νοσηλευτές.