Η ιστορία του θεάτρου της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 19ου αιώνα έως το 1916

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3370973 79 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-20
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παλληκάρη Ολυμπία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γωγώ Βαρζελιώτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Πλάτων Μαυρομούστακος Καθηγητής Τμήμα Θεάτρου Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Γρηγόρης Ιωαννίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Άννα Καρακατσούλη Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Ευανθία Στιβανάκη Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Κωνστάντζα Γεωργακάκη Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Σοφία Φελοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικώψν Σπουδών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ιστορία του θεάτρου της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 19ου αιώνα έως το 1916
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ιστορία του θεάτρου της Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 19ου αιώνα έως το 1916
Περίληψη:
Πεδίο της έρευνας για την παρούσα διδακτορική διατριβή υπήρξε η θεατρική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1916, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο για την ελληνική επικράτεια όσο και για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η έρευνα σταματά το 1916 γιατί η πυρκαγιά του 1917 άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης, αλλάζοντας τόσο την τοπογραφία της όσο και την κοινωνική της σύνθεση.
Η εργασία αυτή επικεντρώθηκε σε πολλαπλά ζητήματα γύρω από το θέατρο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μια εκτενής αναφορά στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε το θέατρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκε το κατά πόσον αλλά και πώς σημαντικά γεγονότα της εποχής επηρέασαν τη θεατρική ζωή της πόλης. Επίσης καταγράφηκαν λεπτομερώς όλοι οι επαγγελματικοί θίασοι που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη, ελληνικοί και ξένοι καθώς επίσης και το ρεπερτόριο που παρουσίασαν. Ακόμα θελήσαμε να καταδείξουμε ποια ήταν η συμβολή του Τύπου στην ανάπτυξη του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου άλλωστε να αναδείξουμε τη στενή σχέση κοινωνίας-θεάτρου, ερευνήσαμε ένα μέρος της ερασιτεχνικής θεατρικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στην πόλη. Μελετήσαμε το εβραϊκό ερασιτεχνικό θέατρο, θεωρώντας πως οι άξονες της έρευνάς μας στο συγκεκριμένο πεδίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή της ερασιτεχνικής θεατρικής δραστηριότητας και άλλων εθνικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης της εποχής, οδηγώντας σε αντίστοιχα συμπεράσματα. Τέλος αναζητήσαμε όλους τους χώρους, θεατρικούς και μη που στέγασαν τις παραστάσεις των εκάστοτε θιάσων, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε πώς οι συγκεκριμένοι χώροι διαμόρφωσαν την αντίληψη του κοινού για το θέατρο. Η αναζήτηση των θεατρικών χώρων της πόλης εξάλλου μας οδήγησε στους ανθρώπους που τους δημιούργησαν και συνέβαλλαν έτσι στη θεατρική ανάπτυξη της πόλης.
Η έρευνα αυτή ανέδειξε έτσι την πολυδιάστατη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης της εποχής με την πολυπληθή παρουσία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που σταδιακά προσέλκυσαν μέσα στις θεατρικές αίθουσες ένα πολυάριθμο και πολύγλωσσο κοινό που προερχόταν τόσο από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των διαφορετικών εθνικών κοινοτήτων, όσο και από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της πόλης. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις άοκνες προσπάθειες ελληνικών και ξένων θιάσων, αλλά και μέσα από το ερασιτεχνικό θέατρο, παρακολούθησαν ένα πλούσιο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο το οποίο τους έφερε σε επαφή με κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, μορφώνοντάς τους θεατρικά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
ιστορία θεάτρου, Θεσσαλονίκη, 19ος αιώνας, αρχές 20ου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
2451
Αριθμός σελίδων:
815
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-29.

ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΣ.pdf
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-29.