Χρονική κατανομή οξειδωτικών μεταβολών του εντερικού βλεννογόνου σε αποφρακτικό ίκτερο. Επίπτωση στον εντερικό φραγμό

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3374113 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Αγγέλης Απόστολος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Βαγιανός Κωνσταντίνος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουράκλης Γρηγόριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καρατζάς Θεόδωρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικητέας Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημητρούλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσουρούφλης Γεράσιμος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κύκαλος Στυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρονική κατανομή οξειδωτικών μεταβολών του εντερικού βλεννογόνου σε αποφρακτικό ίκτερο. Επίπτωση στον εντερικό φραγμό
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρονική κατανομή οξειδωτικών μεταβολών του εντερικού βλεννογόνου σε αποφρακτικό ίκτερο. Επίπτωση στον εντερικό φραγμό
Περίληψη:
Οι ασθενείς με αποφρακτικό ίκτερο, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται στο επιπρόσθετο στρες ενός επεμβατικού διαγνωστικού ή θεραπευτικού χειρισμού, είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη σηπτικών επιπλοκών και νεφρικής δυσλειτουργίας που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας. Πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αποφρακτικός ίκτερος προκαλεί δυσλειτουργία του εντερικού βλεννογόνου και κατ’ επέκταση του εντερικού φραγμού, οδηγώντας σε ενδοτοξιναιμία η οποία φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιπλοκών αυτών. Η απουσία χολής μεταβάλει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού χωρίς να διασπά την συνέχεια του επιθηλίου. Οι μοριακοί μηχανισμοί που συμβάλουν στου φαινόμενο αυτό δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Η παρούσα διδακτορική διατριβή επιχειρεί να διερευνήσει την επίδραση του πειραματικού αποφρακτικού ικτέρου στα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον εντερικό βλεννογόνο στην πάροδο του χρόνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απουσία χολής ενδοαυλικά, αποστερεί τον εντερικό βλεννογόνο από τις βακτηριοστατικές, αντί-ενδοτοξινικές και τροφικές της ιδιότητες, οδηγώντας σε αύξηση των βακτηριδίων και της ενδοτοξίνης ενδοαυλικά και σε εντερική ατροφία. Οι μεταβολές αυτές προάγουν την μετακίνηση βακτηρίων και ενδοτοξινών στην πυλαία φλέβα και ακολούθως, μέσω μιας κατασταλμένης εκκαθαριστικής ικανότητας των κυττάρων Kupffer, εξαιτίας της χολόστασης, στη συστηματική κυκλοφορία. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαίωσαν ότι ο αποφρακτικός ίκτερος οδήγησε σε αύξηση του οξειδωτικού στρες στο έντερο, όπως τεκμηριώνεται από την αύξηση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων (PrMDA) και των πρωτεϊνών (PrC=O). Για την οξείδωση των λιπιδών η μέγιστη τιμή φτάνει στις 7 ημέρες και για τις πρωτεΐνες στις 14 ημέρες, διότι σαν πιο σταθερές δομές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιδράσουν οι μεταβολίτες του οξυγόνου πάνω τους. Η ενδοτοξιναιμία και οι αυξημένες συγκεντρώσεις χολικών αλάτων αποτελούν σημαντικούς διεγέρτες της παραγωγής δραστικών μεταβολιτών οξυγόνου. Η παρουσία οξειδωτικού στρες στο έντερο συνεισφέρει στην προαγωγή της αποπτωτικής διεργασίας και στην αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού στις κρύπτες, οδηγώντας σε ατροφία του βλεννογόνου.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες αυξάνεται στον αποφρακτικό ίκτερο σε σχέση με την πάροδο του χρόνου σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οπωσδήποτε απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διευκρίνιση των μηχανισμών δράσης και πιθανής χρήσης αντιοξειδωτικών ουσιών για την αναστροφή της επίδρασης του οξειδωτικού στρες στον εντερικό βλεννογόνο πριν την περαιτέρω ένταξη των παραμέτρων αυτών στην κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξειδωτικό στρες, Εντερικός βλεννογόνος, Εντερικός φραγμός, Αποφρακτικός ίκτερος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
325
Αριθμός σελίδων:
123
Angelis_Apostolos_PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο