Βιοτεχνολογικά υποβοηθούμενη αναγέννηση περιφερικών νεύρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό και νευροαγωγών. Πειραματική μελέτη σε επίμυες.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3377967 56 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-01-04
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μεγαλοοικονόμος Παναγιώτης
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕKΠΑ
Elizabeth Johnson, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ανδρέας Μαυρογένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Χρονόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Αγρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Κοντογεωργάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κούλαλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιοτεχνολογικά υποβοηθούμενη αναγέννηση περιφερικών νεύρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό και νευροαγωγών. Πειραματική μελέτη σε επίμυες.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιοτεχνολογικά υποβοηθούμενη αναγέννηση περιφερικών νεύρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό και νευροαγωγών. Πειραματική μελέτη σε επίμυες.
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση των αδιαφοροποίητων βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό (ADSCs) στην περιφερική νευρική αναγέννηση. Συγκρίθηκε το κλινικό αποτέλεσμα που προέκυψε μετά τη χρήση αδιαφοροποίητων ADSCs σε συνδυασμό με νευροαγωγούς με εκείνο των νευρικών αυτομοσχευμάτων και εκείνο των απλών νευροαγωγών, σε πειραματικό μοντέλο πλήρους διατομής του ισχιακού νεύρου σε επίμυες.

Υλικό & Μέθοδοι:
Σαράντα επίμυες Wistar κατανεμήθηκαν εξίσου σε τέσσερις ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου (SHAM) το ισχιακό νεύρο παρασκευάστηκε χωρίς να γίνει άλλη παρέμβαση. Στην ομάδα απλών νευροαγωγών (SLN) δημιουργήθηκε ένα νευρικό έλλειμμα 10 χιλ. το οποίο γεφυρώθηκε με αγωγό γέλης ινικής που περιείχε φυσιολογικό ορό. Στην ομάδα των αυτομοσχευμάτων (AUTO) το έλλειμμα του νεύρου δημιουργήθηκε με την αφαίρεση τμήματος 10 χιλ. του ισχιακού νεύρου το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως ανάστροφο νευρικό μόσχευμα. Στην ομάδα ADSC, αδιαφοροποίητα βλαστοκύτταρα λιπώδους ιστού τοποθετήθηκαν μέσα στον αυλό του νευροαγωγού μετά τη γεφύρωση του ελλείμματος. Η νευρική αναγέννηση αξιολογήθηκε με ανάλυσης βάδισης, ηλεκτρομυογραφία και νευροϊστομορφομετρία.

Αποτελέσματα:
Τα κλινικά και μικροσκοπικά ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι νευρική αναγέννηση επιτεύχθηκε σε όλες τις ομάδες 12 εβδομάδες μετεγχειρητικά. Η ανάλυση βάδισης έδειξε καλύτερη λειτουργική αποκατάσταση στις ομάδες AUTO και ADSC, αλλά δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ τους. Η ανάκτηση της λειτουργίας του πάσχοντος μέλους επιτεύχθηκε επίσης στην ομάδα SLN αλλά με όχι τόσο ικανοποιητικό αποτέλεσμα (P<0,05). Η ηλεκτρομυογραφία έδειξε ανώτερη αναγέννηση των νεύρων στις ομάδες AUTO και ADSC σε σύγκριση με την ομάδα SLN (P<0,05), χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων. Ομοίως, η ιστολογική εξέταση έδειξε ανώτερα αποτελέσματα στις ομάδων AUTO και ADSC, χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους, αλλά πολύ καλύτερη απόδοση από την ομάδα SLN (P<0,001). Δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές σε καμία ομάδα της μελέτης.

Συμπέρασμα:
Επιτυχής περιφερική νευρική αναγέννηση μπορεί να επιτευχθεί με τη γεφύρωση νευρικού ελλείμματος 10 χιλ με νευροαγωγούς. Ανώτερη νευρική αναγέννηση αναμένεται όταν στους αγωγούς προστεθούν αδιαφοροποίητα βλαστοκύτταρα λιπώδους ιστού. Ομοίως καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μετά τη γεφύρωση του ελλείμματος με νευρικά αυτομοσχεύματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιφερικά νεύρα, Νευρικό έλλειμμα, Βλαστοκύτταρα από λιπώδη ιστό, Νευρικοί αγωγοί, Νευρική αναγέννηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
226
Αριθμός σελίδων:
138
Megaloikonomos_Panayiotis_PhD.pdf (26 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο